Alimentatie

Cartofii prajiti, de ce sa NU mananci prea des

Cartofii prajiti sunt unul dintre acele preparate culinare extrem de simple, dar iubite de oamenii din intreaga lume, datorita savorii lor! Ei bine, fie ca sunt cartofi congelati, fie ca ii prepari tu de la A la Z un lucru este cert: NU sunt tocmai sanatosi.

Probabil ca ai mai auzit aceasta ipoteza si stii deja ca nu sunt chiar indicati. Uleiul prajit nu este benefic organismului si unde mai pui ca acestia nu au prea multe vitamine, fibre sau nutrienti! Cartofii prajiti sunt foarte gustosi, dar astazi trebuie sa intelegi ca nu este bine sa-i consumi prea des.

Daca iti plac foarte mult si chiar nu te poti abtine, incearca macar sa nu mananci mai mult de 1-2 ori pe luna. Iar atunci cand vrei sa-i pregatesti, asigura-te ca ii prepari chiar tu, din cartofi naturali, cumparati din piata.

Cartofii prajiti – de ce ar trebui sa fii atenta

Este deja un lucru cert ca alegerile culinare pot diminua sau creste speranta de viata, iar anumite boli sunt declansate chiar de o nutritie precara. Un studiu recent publicat de americani a aratat ca, cartofii prajiti pot contribui la scaderea sperantei de viata. Pe scurt, cine alege astfel de alimente poate muri mai repede decat cei care consuma multi nutrienti, vitamine si minerale.

Cercetarea a aratat ca cei care consuma cartofi prajiti de 2-3 ori pe saptamana afecteaza calitatea vietii si de asemenea au toate sansele sa moara mai repede.

Dar nu ne intelege gresit. Cartofii in sine nu sunt nocivi, aici vorbim despre cei prajiti. Cartofii sunt bogati in vitamina C si B6 si contin un numar redus de grasimi si colesterol. Un aspect foarte important tine de maniera in care sunt gatiti.

Grasimile trans gasite in uleiurile din comert si sarea in exces aruncate peste cartofi sunt adevarata problema. Iar produsele gatite la temperaturi foarte mari formeaza acrilamida, o substanta potential toxica si nociva pentru sanatate.

Acesta se formeaza in mod natural atunci cand alimentele care contin amidon sunt prajite sau coapte. Asa ca, aviz amatorilor!

Cartofii prajiti – de ce sa nu consumi prea des

Acrilamida se regaseste si in fumul de tigara, plastic, in produsele de papetarie, etc. Aceasta substanta este cunoscuta de mult timp, iar cercetarile recente au aratat este un potential carcinogen.

Cartofii prajiti sunt fara doar si poate un aliment nociv, asa ca fii prudenta. Nu-i lasa sa se arda, foloseste ulei de calitate, cum ar fi cel presat la rece. Nu consuma cartofi congelati sub nicio forma!

Variaza dieta, consuma antioxidanti si…rozmarin. Se pare ca acest condiment reduce nivelul acrilamidei asa ca nu uita sa-l presari deasupra cartofilor tai. Nu uita sa-i servesti alaturi de salate proaspete si legume, acestea iti vor proteja organismul.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

10 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri