Oamenii au fost intotdeauna expusi diverselor agresiuni cauzate de factorii externi si au incercat sa-si protejeze sanatatea, consumand produse din plante. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit aceste produse naturale, pentru a combate bolile, pentru a imbunatati starea de buna dispozitie si pentru a stimula imunitatea organismului.
Astazi, ne confruntam cu provocari la fel de complexe ca si cele ale stramosilor nostri, care erau expusi intemeperiilor si foametei. Poluarea urbana, suprasolicitarea la locul de munca, alimentatia deficitara si odihna precara sunt factori cu un impact considerabil asupra sanatatii.
Stresul metabolic poate aparea in urma declansarii dezechilibrului glucidic din corp. Daca nu exista suficienta glucoza in sange, corpul isi incetineste metabolismul si astfel, apare surplusul de greutate. In plus, rezistenta la insulina poate creste ca urmare a declansarii stresului metabolic.
Din acest motiv, dietele irationale, bazate pe infometare, au binecunoscutul efect de bumerang. Stresul psihic este reprezentat de un set complex de emotii negative, pe care le putem resimti de-a lungul unei zile si de emotii de diverse intensitati, care cresc nivelul de cortizol din sange.
Aceste provocari externe pot conduce, in timp, la aparitia unor probleme cardiovasculare, a anxietatii, a depresiei, a sindromului cunoscut sub denumirea de intestin iritabil, a cancerului, a diverselor dezechilibre hormonale si a numeroaselor tulburari ale functiei tiroidei.
Cortizolul, numit si „hormonul stresului”, care se secreta atunci cand suntem activati, nu trebuie inteles drept un „hormon rau”. Acesta a evoluat pentru a ne face alerti la pericole si are rolul de a creste nivelul de energie. Cu toate acestea, cortizolul trebuie sa fie secretat pe perioade scurte. Daca suntem mereu nelinistiti, aceste stari sunt costisitoare din punct de vedere metabolic si ne pot imbolnavi.
Ceaiurile de tei, de menta, extractele de valeriana sau de levantica au efect sedativ si anxiolitic. Hameiul este un calmant, care se consuma sub forma de infuzie si care este recomandat celor se confrunta cu diverse tulburari de somn, cauzate de stres.
Plantele care au un rol esential in combaterea stresului metabolic si psihic se numesc adaptogene. Acestea ajuta la refacerea dezechilibrelor din organism si ajuta corpul sa faca fata factorilor de stres. In categoria plantelor adaptogene (aproximativ 16 confirmate oficial) se numara ashwaganda, astragalul, arborele de ginseng, radacina de lemn dulce, busuiocul, anumite ciuperci si rhodiola.
Astragalus este o planta folosita inca din Antichitate pentru efectele sale de reducere a stresului, regland productia de cortizol care apare atunci cand organismul este suprasolicitat. Radacina acestei plante are rol anxiolitic si de stimulare imunitara.
Awashganda reduce secretia de cortizol, avand astfel un puternic efect de reducere a stresului.
Anumite ciuperci au efecte antioxidante si pot fi considerate adaptogene, pentru ca extractele obtinute in acestea asigura un efect atitumoral (ordycep, reishi, shiitake, maitake).
Rhodiola are un rol adaptogen dovedit in timp. Extractul obtinut din aceasta planta reduce starea de nervozitate, oboseala zilnica si sporeste acuitatea memoriei. Astfel, aceasta prezinta numeroase beneficii pentru functiile cognitive.
La baza extractului de Rhodiola, se afla un compus chimic numit salisdrozida. Salisdrozida are efecte antioxidante foarte puternice pentru ca mareste productia de proteine rezistente in fata stresului. In plus, aceasta scade productia de cortizol, care, in cantitate mare, dauneaza organismului.
Extractul de Rhodiola reface tiparele de somn, perturbate de expunerea la stresul cotidian. Mai mult decat atat, aceasta planta combate starea de oboseala si este recomandata persoanelor care lucreaza in medii toxice, asigurand protectia inimii si a ficatului. Consumul acesteia este indicat si in cazul celor care vor sa slabeasca.
Aceste remedii naturiste ne ajuta sa recapatam energia pierduta, sa eliminam stresul si sa imbunatatim maniera de functionare a organismului nostru.
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment