Boala Alzheimer – ce trebuie sa stii

Boala Alzheimer a devenit o problema de sanatate publica odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei si s-a constatat inmultirea cazurilor de tulburari cognitive. Iar pe masura inaintarii in varsta, riscul de evolutie spre dementa este in crestere. Drept urmare, tot mai multi pacienti sunt diagnosticati cu boala Alzheimer peste tot in lume.

Tulburarea cognitiva este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul persoanelor peste 60 de ani. Se estimeaza ca pana la 20% din populatie, dupa varsta de 65 de ani, prezinta deficit cognitiv. In timp, 15% dintre varstnicii cu tulburari cognitive sau deficit cognitiv ajung sa dezvolte boala Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa.

La nivel mondial sunt mai mult de 35 de milioane de oameni cu dementa, dintre care 25% sunt in Europa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Boala Alzheimer mai frecventa in cazul femeilor

Europa de Vest este regiunea cu cel mai mare numar de pacienti diagnosticati cu dementa, fiind de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Din pacate, un studiu publicat in 2015 situeaza Romania pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste prevalenta dementei, cu un numar total de peste 270.000 de cazuri, din care numarul femeilor este aproape dublu fata de barbati.

Tulburarea cognitiva, cunoscuta si ca deficit cognitiv sau declin cognitiv, afecteaza calitatea vietii pacientului. Iar cand se ajunge la boala Alzheimer lucrurile se inrautatesc. Familiile lor trebuie sa faca eforturi enorme pentru a le oferi acestor pacienti ingrijire.

Cum se instaleaza boala Alzheimer

In prezenta unor factori genetici (prezenta genei APOE-4), factori constitutionali si factori de mediu, deficitul cognitiv poate provoca neurotoxicitate, acumulari de placi amiloide in creier si in final boala Alzheimer.

 

Printre factorii de risc care duc la instalarea bolii Alzheimer se numara:

• Stresul oxidativ

• Boli vasculare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral

• Traumatisme cerebrale

• Obezitatea

• Fumatul

• Rezistenta la insulina/diabetul

• Dislipidemia

• Inflamatia cronica generalizata

 

Durata medie de viata a unui pacient diagnosticat cu boala Alzheimer este intre 8 si 10 ani, dar nu mai poate fi vorba despre o existenta placuta.

…mai multe pe Mediafax >>>

 

Boala Alzheimer – nutritia joaca un rol cheie!

Tot mai multi specialisti in nutritie au ajuns la concluzii similare. Asa se face ca nutritia sanatoasa, bogata in vitamine, nutrienti si fibre ar preveni cu succes chiar si boala Alzheimer. Asa ca mai multe fructe, legume si seminte ar putea fi cheia succesului si in acest caz.

De asemenea stresul ar trebui redus, consumul excesiv de carne, iar sportul si relaxarea ar trebui sa fie litera de lege. Nutritia si o viata mai placuta ar putea fi cele mai bune idei pentru cei care vor sa previna aceasta maladie.

 

Alimente anti-imbatranire, ce ar trebui sa mananci zilnic:

– usturoi. Procesele oxidative se acumuleaza, pe masura ce imbatranesti. Care este rezultatul? Boli cardiovasculare, Alzheimer, cancer si multe altele asemanatoare. Usturoiul este bogat in antioxidanti si poate anihila procesele oxidative si efectul acestora asupra trupului...citeste mai multe aici >>>

 

5/5 (3)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *