Tratarea apneei de somn: 5 recomandari utile

Apneea in somn reprezinta o tulburare serioasa, care trebuie vindecata in cel mai scurt timp posibil. Netrata la timp, apneea in somn poate sa determine aparitia unor probleme grave de sanatate, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. In eventualitatea in care banuiesti ca s-ar putea sa suferi de sindromul de apnee in somn, este obligatoriu sa iei urgent masuri pentru tratarea tulburarii. Iata, mai jos, cinci recomandari utile pentru tratarea apneei in somn.

 

Prima recomandare pentru tratarea apneei in somn: mergi la medic

 

Primul lucru pe care este nevoie sa-l faci pentru tratarea apneei in somn este iti programezi o vizita la medicul de familie. Acesta o sa discute cu tine si, cel mai probabil, in urma evaluarii clinice o sa-ti recomande sa mergi la un specialist in somnologie.

 

A doua recomandare pentru tratarea apneei in somn: fa o poligrafie

 

Specialistul in somnologie o sa iti puna mai multe intrebari despre simptomele pe care experimentezi, o sa vrea sa-ti cunoasca istoricul medical si, de asemenea, o sa-ti dea mai multe informatii despre apnee. In plus, o sa-ti recomande sa faci o poligrafie sau o polisomnografie, ambele fiind metode de diagnosticare a apneei in somn. Poligrafia ori polisomnografia o sa-ti arate daca suferi de sindromul apneei in somn. In cazul in care diagnosticul se confirma, este important sa afli ce tip de apnee ai, deoarece tulburarea de somn este de mai multe feluri: apnee obstructiva (cel mai intalnit tip de apnee), apnee centrala (apare cand creierul „uita” sa-i spuna corpului tau sa respire) si apnee complexa (o combinatie intre apneea obstructiva si apneea centrala).

 

A treia recomandare pentru tratarea apneei in somn: scapa de kilogramele in plus

 

Obezitatea constituie unul dintre principalii factori de risc pentru declansarea apneei in somn. Prin urmare, daca esti un pacient obez diagnosticat cu apnee in somn, vei fi nevoit sa slabesti. Ca sa slabesti si, implicit, sa te simti mai bine, poti sa faci urmatoarele lucruri:

– apeleaza la serviciile unui nutritionist;

– intocmeste-ti un program de mancare, care ar fi bine sa includa trei mese principale si doua gustari;

– nu manca mai tarziu de ora 20:00;

– acorda atentie caloriilor pe care le consumi;

– apuca-te de sport.

 

A patra recomandare pentru tratarea apneei in somn: renunta la fumat

 

In situatia care fumatul se numara printre viciile tale, ar fi bine sa renunti cat mai repede la el. Daca nu stiai, persoanele care fumeaza prezinta un risc de trei ori mai ridicat sa sufere de apnee in somn comparativ cu nefumatorii. Mai mult, fumatul favorizeaza si aparitia altor boli, cum ar fi cancerul sau ateroscleroza.

 

A cincea recomandare pentru tratarea apneei in somn: dormi pe o parte

 

Dormitul pe o parte, nu pe spate sau pe burta, te ajuta sa scapi de unele dintre problemele care sunt asociate cu apneea in somn. Daca nu iti este usor sa dormi pe o parte, pune-ti cateva perne in spate inainte sa adormi. Ele te vor ajuta sa iti mentii corpul pe o parte in timpul somnului.

4.75/5 (4)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *