Mancatul compulsiv – cauze si efecte

Despre mancatul compulsiv cu siguranta ai mai auzit discutandu-se fiind o afectiune cat se poate de serioasa, asa ca astazi vom detalia pe larg toate simptomele, consecintele si efectele acestuia.

Probabil stii deja ca anumite persoane isi ineaca amarul in alcool, altii in pastile, iar altii sunt dependenti de mancare! Desigur ca acesti oameni au o sensibilitate aparte si considera ca mancarea ii poate ajuta putin. Parca le mai alina starea de tristete, stresul, depresia, etc. Desigur ca acest obicei este unul nociv, in special ca oamenii care fac asta aleg mancaruri nesanatoase.

Atunci cand au o stare de spirit neplacuta, incearca sa se inveseleasca mancand o prajitura, un hamburger sau chiar ambele! Asa s-a nascut mancatul compulsiv, o afectiune alimentara severa, care te poate determina sa mananci mult mai mult decat este cazul. Fenomenul este intalnit in special in mediile corporatiste, unde tinerii din ziua de azi sunt supraponderali, si-au pierdut pofta de viata, iar mancarea, de multe ori combinata cu alcoolul, pare sa fie singura distractie.

Mancatul compulsiv – mancarea este singura distractie?!

Sigur ai observat cat de multe fast-food-uri au aparut in ultima vreme. Peste tot poti gasi magazine de unde iti poti lua ceva de mancare. Nesanatoasa, de cele mai multe ori. Nu e ca si cum aceste business-uri prospera din vanzarea de fructe si legume proaspete. De cele mai multe vand alimente procesate si ieftine, menite sa ne satisfaca pofta de moment. Iar mancatul compulsiv este tot mai des intalnit.

Cum iti dai seama daca suferi de aceasta compulsiune? Ei bine, daca si tu ai impresia ca esti mai fericita cand mananci ceva „bun” sau nu reusesti sa ajungi la o stare de satietate, pune-ti niste semne de intrebare! De ce? Pentru ca nu este in ordine. Daca mai ai si tendinta de a te ascunde atunci cand mananci este si mai grav. Iar daca chiar tu simti vinovatie pentru ca stii ca iti faci rau singura, lucrurile sunt clare. Probabil ca suferi din pricina acestei afectiuni.

Dar nu iti face probleme, mancatul compulsiv se poate vindeca daca ai putina tarie de caracter. Se pare ca aceasta afectiune are radacini adanci, inca din copilarie. Li se petrece in special celor care nu li se acorda atentie si afectiune parinteasca. Asa ca cei mici ajung adulti care se refugiaza in mancare.

Atunci cand sunt nevoiti sa faca fata unor situatii mai grele, stresante, etc acesti oameni apeleaza la confortul oferit de mancare. Desigur ca nu este nicio solutie, iar mancatul compulsiv le va afecta sanatatea, greutatea si respectul fata de sine.

 

Mancatul compulsiv – ce poti sa faci pentru a te vindeca

In primul rand, ar fi intelept sa incerci sa faci altceva in momentele stresante. De exemplu, numara pana la 100 oricat de ciudat ar suna. Daca poti, fa o scurta meditatie sau apuca-te de yoga. Cu siguranta te va ajuta.

Alta solutie ar fi sa mananci numai la ore exacte si sa te tii de treaba asta. Alege alimente sanatoase, pline de nutrienti si lasa la o parte gustarile nesanatoase. Nu mai manca din plictiseala sau pentru ca esti nervoasa, gaseste alta ocupatie pentru acele momente. Poti sa fii sigura ca este cea mai inteleapta alegere.

Urmareste-ti propriile reactii. In ce momente apare mancatul compulsiv? Ce declanseaza efectiv acest cerc vicios? Fii atenta la reactiile tale, la starea ta de spirit din acele clipe. Incearca sa eviti vizitele prea dese la restaurante si taverne, clar nu sunt singura distractie, iti garantam.

Incet, incet, vei scapa de aceasta problema, atat timp cat ai rabdare cu tine si inveti sa fii mai disciplinata.

 

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *