Infectia urinara – Ce sa faci daca vrei s-o previi
Una din doua femei sufera cel putin o data in viata de o infectie urinara, iar una din patru se confrunta de mai multe ori cu recidive ale acestei afectiuni. Infecțiile urinare sunt cauzate preponderent de inmultirea agentilor patogeni care reusesc sa invinga sistemul natural de aparare al organismului si se manifesta de obicei la nivelul uretrei sau al vezicii urinare.
De obicei, infectiile urinare se vindeca usor, dar daca nu sunt tratate la timp, pot duce la insuficienta renala. De aceea este foarte important sa mergem la medic inca de la aparitia primelor simptome, pentru stabilirea unui diagnostic potrivit. Nu exista o schema universala de tratament pentru infectia urinara, pentru ca inainte de toate trebuie identificata tipul de bacterie implicata si nivelul ei de rezistenta la antibiotice.
Insa paza buna trece primejdia rea, asa ca ideal este, bineinteles, sa stii cum sa previi o infectie a sistemului urinar. Ti-am pregatit o lista de lucruri pe care le poti face ca sa te feresti de astfel de afectiuni, insa mai intai trebuie sa ne asiguram ca stii sa identifici corect simptomele, pentru cazul in care totusi te imbolnavesti.
Cum recunosti simptomele unei infectii urinare
In functie de localizare, pot aparea simptome diferite.
Astfel, daca simti doar o senzatie de arsura in timpul mictiunii, este posibil ca infectia sa fie localizata in uretra.
Daca iti este afectata vezica, la senzatia de arsura in timpul urinarii se mai pot adauga urmatoarele simptome:
- Urinare dureroasa sau nevoie frecventa de urinare
- Urina tulbure, de o culoare neobisnuita, sau urina cu un miros puternic
- Durere in spate, localizata lateral, sub cutia toracica
- Disconfort in partea de jos a abdomenului
- Senzatie de greata si varsaturi
In cazul in care microorganismele afecteaza tractul urinar superior (rinichii), simptomele pot fi urmatoarele:
- Febra mare, de peste 38 de grade Celsius, si frisoane
- Dureri puternice in spate
- Stari de greata si varsaturi
Cum previi infectia urinara
Infectia urinara nu este o boala contagioasa si, atata vreme cat sistemul tau imunitar functioneaza bine, daca esti atenta la igiena locala si bei suficienta apa, o poti evita. Cu toate acestea, de multe ori se intampla sa nu stii exact ce presupune o igiena corecta in anumite situatii, si atunci apare riscul imbolnavirii.
Iata ce trebuie sa faci concret pentru a te feri de infectiile urinare:
Dupa urinare: intotdeauna trebuie sa te stergi din fata spre spate, pentru a evita transferul bacteriilor periculoase spre uretra si vagin.
Dupa un act sexual: urineaza, pentru a elimina bacteriile care au patruns in uretra.
In timpul ciclului menstrual: schimba absorbantul de cel putin doua ori pe zi, iar tamponul cel putin o data la 4 ore.
La piscina sau la mare: fa dus inainte si dupa ce intri in apa. Alege un costum de baie care se usuca usor si asigura-te ca il speli dupa fiecare purtare.
In toaleta publica: evita contactul cu marginea vasului de toaleta.
Cand te speli: evita gelurile de dus care pot irita uretra.
Cand scad temperaturile: asigura-te ca nu-ti expui la frig picioarele si zona inferioara a spatelui.
Cand te imbraci: evita lenjeria intima din materiale sintetice si pantalonii mulati.
Cand mananci: include in meniu legume, fructe si seminte cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si antioxidante pentru a-ti intari sistemul imunitar (de exemplu sparanghel, merisor, visine, seminte de dovleac). De asemenea, poti bea infuzii din plante medicinale cu efect diuretic, precum matasea de porumb, coada calului sau cozi de cirese.
Cand alegi metodele contraceptive: evita prezervativele nelubrifiate sau pe cele cu spermicide, pentru ca favorizeaza aparitia infectiilor urinare, si diafragma, pentru ca ingreuneaza eliberarea vezicii urinare.
Daca ai respectat cu sfintenie regulile de mai sus si, cu toate acestea, constati ca au aparut simptomele caracteristice, nu astepta sa treaca de la sine. Fa-ti cat mai repede o programare la medic pentru a-ti stabili un tratament adecvat, care sa micsoreze sansele complicatiilor sau recidivelor.