Noutati

De ce dorm bebelusii mult – este perfect normal!

Poate ca si tu te-ai gandit de ce dorm bebelusii asa de mult si poate chiar te-ai intrebat daca este totul in regula, avand in vedere ca cei foarte mici pot dorm chiar si 17 ore pe zi!

Ei bine, este perfect normal, bebelusii chiar ar trebui sa doarma intre 11-17 ore pe zi, asa ca nu te ingrijora. Desigur ca poate varia, in functie de activitatile sale curente. De ce dorm bebelusii mult? Pentru ca ii ajuta enorm in procesul de crestere, dezvoltare, precum si in cele neuro-senzoriale. Cu alte cuvinte, cei mici cresc in somn, in timp ce creierul se dezvolta cu maiestrie.

In acest fel, odihniti fiind, copilasii vor avea mai multa energie si isi vor dezvolta cu usurinta temperamentul. Nu te speria daca cel mic rateaza mesele, in favoarea somnului. Pentru ei, este absolut normal. In realitate, mai mult de jumatate din primul lor an de viata, bebelusii nu fac altceva decat sa…doarma!

De ce dorm bebelusii mult – stiai aceste aspecte?

1. Ii ajuta sa creasca, la propriu! Este extrem de important ca bebelusul tau sa doarma mult si bine. In timpul somnului sunt secretati hormonii de crestere, iar cand somnul este cel mai profund, atunci procesul de crestere si de luare in greutate este activat cu succes.

2. Dezvoltare neuro-senzoriala. De ce dorm bebelusii mult? Pentru ca este nevoie ca sistemul lor nervos central sa se dezvolte, iar acest lucru trebuie sa se petreaca in primii 2 ani de viata. In aceasta perioada, simturile neuronale sunt activate, asa ca vederea, auzul, atingerea, etc toate aceste functii se vor rafina.

3. Ajuta creierul sa se dezvolte. Da, in timpul somnului se petrece mare parte din magie. „Plasticitatea” creierului, adica capacitatea acestuia de a se adapta mediului inconjurator, schimbandu-si functiile si chiar structura este un aspect vital chiar, am putea spune. Studiile au aratat ca si animalele mici, atunci cand sunt private de somn, nu se pot dezvolta corespunzator. De aici vor pleca probleme legate de invatare, o stare negativa de spirit, etc.

De ce dorm bebelusii mult – ii ajuta sa invete mai bine

4. Bebelusii pot invata chiar in timpul somnului? Asa s-ar zice, daca ar fi sa ne luam dupa un studiu recent. Acesta a aratat ca, in timp ce dormeau, bebelusii au reactionat la semnale ciudate pe care le auzeau in mod repetat. Undele creierului celor mici inregistrau aceste sunete si se pare ca cei mici erau surprinsi de sunete, chiar in somn!

Somnul joaca un rol fundamental in consolidarea memoriei celor mici, ajutandu-i sa invete mai bine. Un alt studiu experimental i-a supus pe cei mici invatarii unei limbi artificiale. Asa cum era de asteptat, cei care dormeau la pranz si inainte de aceste ore, isi aminteau mult mai bine ce au invatat decat restul. Puteau face mai usor conexiuni inteligente si erau mult mai agili in comparatie cu cei care nu dormeau.

5. Somnul le influenteaza si temperamentul. De ce dorm bebelusii asa de mult? Pentru a-si stabiliza comportamentul si chiar starea de spirit. Cei care dorm la pranz sunt mult mai alerti si se dezvolta fizic mult mai bine. Copiii care nu dorm suficient sunt mult mai dificili si greu de inteles. Asa cum patesc si adultii care nu se odihnesc asa cum trebuie.

De ce dorm bebelusii mult – ce trebuie sa stii despre nou-nascuti

 

In timpul zilei, daca nou-nascutii dorm mai mult de 2-3 ore legat, trezeste-i pentru a-i alapta, dupa care lasa-i sa doarma din nou. Si nu uita ca un nou-nascut poate dormi in timpul zilei in jur de 8-9 ore! Asa ca nu te ingrijora, este perfect normal.

Cat ar trebuie sa doarma bebelusii:

– cei intre 0-3 luni, in jur de 14-17 ore de somn pe zi
– cei intre 4-11 luni, intre 12-16 ore pe zi
– cei intre 12-35 luni, intre 11 -14 ore pe zi

Desigur, am inclus si somnul din timpul noptii, precum si cel de dupa-amiaza, in aceste ore. Mai poate varia acest interval, uneori se trezesc mai repede, depinde de fiecare bebelus. Majoritatea nu stau treji mai mult de 30 de minute. Nu uita ca bebelusii incep sa doarma noapte mai bine dupa ce implinesc 3 luni, asa ca mai ai putina rabdare!

Doar in contextul in care cel mic doarme mai mult decat trebuie si totusi nu ia in greutate, ar trebui sa te adresezi medicului. Altfel, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Ai putina rabdare si aceste procese se vor regla de la sine.

 

Marinache Paula

Leave a Comment
Share
Autor
Marinache Paula

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

20 de ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

2 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

3 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

3 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

4 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri