Cartofii noi – cum sa ii consumi pentru a-si pastra proprietatile
Fara doar si poate, cartofii noi sunt printre „vedetele” sezonului cald, asa ca astazi te vom invata mai multe despre aceste leguminoase si vei sti cum sa ii prepari.
Daca vrei sa te bucuri la maxim de vitaminele si mineralele continute de aceste legume delicioase, citeste mai departe si vei descoperi totul. Chiar daca acestia sunt de obicei interzisi in diete, vei vedea ca se pot face anumite exceptii, in special daca acestia sunt consumati corect. Desigur, aici nu sunt inclusi cartofii noi prajiti in baie de ulei dublu rafinat, sarati si condimentati apoi…Acestia trebuie consumati cat mai rar.
Da, poti manca o data de pofta, dar daca alegi sa ii prajesti, achizitioneaza macar un ulei de calitate. Ne referim la uleiurile presate la rece, despre care am mai vorbit. Chiar daca sunt mai scumpe, merita toti banii, garantat.
Dar sa revenim la subiectul zilei de astazi. Stiai ca 100 grame de cartofi noi au doar 75 de calorii si abunda in nutrienti? Asa ca raspunsul este da, pot fi inclusi in dietele de slabire. Alaturi de o salata verde mare, cu lamaie si castraveti.
Iar vestile bune nu se opresc aici. Chiar daca nu este recomandat sa asociezi cartofii cu carnea, nu trebuie sa iti faci probleme. Acestia iti vor da un plus de energie datorita carbohidratilor continuti.
Cartofii noi – cum sa ii mananci
Asa cum am specificat si mai devreme, cartofii noi trebuie consumati fie fierti fie copti, pentru a-si pastra nutrientii si fibrele.
Iar beneficiile lor nu se opresc aici. Cartofii noi:
– pot regla tensiunea arteriala. Poate ca nu stiai, dar se pare ca acestia au capacitatea de a scadea tensiunea, daca sunt consumati in modul in care l-am prezentat mai sus
– abunda in vitamine. Este vorba despre vitamina B, C, acidul folic si minerale precum: magneziu, fier sau potasiu. Nu mai sta pe ganduri si pregateste cartofii noi la cuptor, alaturi de legume si usturoi
– protejeaza sanatatea inimii. Si previn afectiunile cardiovasculare, gratie fitonutrientilor continuti. Flavonoidele au rolul de a proteja sanatatea cardiovasculara si de a reduce colesterolul rau
– ajuta digestia. Da, si acestia au in compozitie fibre, iar un singur cartof fiert iti asigura aproape 15% din necesarul zilnic. Poate ca nu stiai, dar fibrele sunt esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv
– te relaxeaza. Nu este niciun fel de gluma, continutul de vitamina B6 te va ajuta sa te eliberezi de stres, regenerand sistemul nervos
Cartofii noi – cu ce alte alimente este bine sa ii consumi?
– peste la cuptor sau ton, alaturi de cartofi noi si o salata verde
– hummus si o salata de rosii
– ciuperci la gratar ( sau alte legume)
– salata de varza noua si salata verde, de rosii si castraveti, etc
– iaurt grecesc si ierburi aromatice
Cartofii noi – consuma-i mai des!
Cel putin in aceasta perioada este bine sa profitam de aceste legume de sezon, fiind foarte sanatoase si pline de vitamine. Mai mult decat atat, nu contin multe calorii si sunt foarte gustosi. Iar daca vei invata sa ii asociezi cu alte alimente sanatoase, vei descoperi ce simplu este sa mananci corect.
Cartofii noi sunt fara doar si poate preferatii sezonului, asa ca nu uita sa iti pregatesti cat mai multe mancaruri care sa ii contina!