Uleiul presat la rece. De ce este superior celui rafinat
Poate ca nu stiai, dar actualul ulei de floarea soarelui, pe care il consumam de cand ne stim, nu este deloc sanatos, iar cel indicat este uleiul presat la rece.
Astazi iti vom prezenta beneficiile acestui produs alimentar superior si te vom ajuta sa intelegi de ce este alegerea perfecta pentru o viata sanatoasa. Asadar, uleiul dublu rafinat pe care il consumam nu face decat sa ne afecteze sanatatea, in special daca este folosit pentru prajeli, etc.
Apropo, stiai ca uleiul obisnuit de floarea soarelui contine ulei doar in proportie de 30%? Da, ai citit bine, in rest contine apa.
Acel proces complex de rafinare industriala nu face decat sa distruga calitatea uleiului tau. Asa ca acesta mai contine putini nutrienti, fata de forma sa initiala. Iar asta nu este tot.
Studiile au aratat ca acestea contin resturi toxice, in urma procesului de rafinare. Ca sa nu mai spunem ca multe firme adauga aditivi alimentari si conservanti pentru ca uleiul tau sa aiba o „viata” lunga. Cele mai populare uleiuri rafinate sunt cele de floarea soarelui, porumb sau seminte de susan…
Acum ca ai aflat aceste lucruri este timpul sa intelegi de ce uleiul presat la rece este cea mai buna alegere, daca vrei sa gatesti sanatos. Nutritionistii il recomanda si au toate motivele, avand in vedere ca este o sursa de nutrienti minunata. Plus ca uleiurile esentiale presate la rece sunt minunate si in terapii cosmetice sau de vindecare.
Uleiul presat la rece – o adevarata comoara, in zilele noastre
Si nu exageram deloc cand facem aceasta afirmatie. Ai observat ca majoritatea alimentelor prajite, in special in baie de ulei, nu sunt deloc recomandate? Tocmai pentru ca pot afecta serios organismul, in special daca sunt consumate in mod frecvent.
Ce boli poti preveni, daca nu consumi ulei dublu rafinat? Dezechilibre ale enzimelor, problemele digestive, marirea ficatului si a rinichilor si chiar aparitia unor boli canceroase…Nu suna prea bine, nu-i asa?
Si, trebuie sa stii ca este un motiv pentru care acest gen de ulei „dispare” atat de repede din tigaie. Printre altele, se si evapora, avand in vedere ca este in mare parte apa. Iar restul este in compozitia mancarii tale, de unde apar si problemele de sanatate.
Uleiul presat la rece este obtinut printr-un proces natural care dateaza de mii de ani, in special in randul popoarelor mediteraneene. Acestia consuma ulei de masline presat la rece aproape zilnic, de unde si sanatatea lor mult mai puternica.
Poate ca nu stiai, dar in Italia, de exemplu, exista chiar si degustari de uleiuri, avand in vedere ca pentru ei sunt atat de importante. In mod normal, uleiul presat la rece se obtine la o temperatura de maxim 28 grade Celsius, iar semintele folosite sunt cele de natura organica. Acestea isi pastreaza continutul de vitamine si minerale, tocmai de aceea sunt esentiale in dieta de zi cu zi.
Uleiul presat la rece – beneficii si recomandari
In acest sens, exista studii care arata ca aceste uleiuri pot preveni bolile de inima, colesterolul „rau”, tensiunea arteriala marita si chiar pot reduce riscul de a face un accident cerebral.
Util si in prevenirea bolilor de stomac si chiar a imbatranirii premature. Desigur, aceste uleiuri sunt mai costisitoare si se regasesc preponderent in magazinele naturiste. Dar fii sigura ca merita investitia. Mancarea gatita in astfel de ulei este chiar sanatoasa, asa ca poti savura linistita o portie de cartofi noi prajiti in ulei presat la rece, de floarea soarelui.
De asemenea, poti sa pui linistita ulei de masline presat la rece in salatele si preparatele tale. Sa iti mai spunem ca este grozav si pentru par si hidratarea pielii?