Ajutor slabire

Salata de fructe: cum se realizeaza corect?

Poate si tu ai auzit ca salate de fructe poate avea beneficii uimitoare asupra sanatatii, dar oare care reteta este corecta, conform nutritionistilor?

Exista o conditie ca o salate de fructe sa fie sanatoasa si eficienta: respectarea modului de combinare a fructelor. Ce inseamna asta? Ei bine, nu poti combina orice fructe. De ce? Pentru ca unele sunt acide, altele sub acide, altele dulci…Iar daca pui toate fructele pe care le ai in camara s-ar putea sa creezi un efect neplacut.

Asadar, daca nu vrei sa ai aciditate si sa te doara burta, ar fi bine sa respecti urmatoarele principii, atunci cand faci o salata de fructe. Poate ca nu stiai, dar balonarea, indigestia si chiar acneea au mare legatura cu modul in care combinam alimentele. Asa ca ar fi bine sa acorzi o atentie sporita de acum incolo.

 

Salata de fructe: ce tipuri de fructe exista?

Este indicat sa incepem cu inceputul. Tocmai de aceea dorim sa iti reamintim ca exista 3 categorii de fructe: acide, dulci si sub acide.

Fructele se impart in patru categorii: fructe dulci, fructe acide, fructe sub-acide si pepenele. Acum trebuie sa stii care sunt fructele apartinand acestor categorii.

Fructe dulci: smochine, curmale, struguri dulci, banane, papaya, fructe uscate.
Fructe acide: clementine, mandarine, grapefruit, kiwi, lamai, portocale, ananas, visine.
Fructe sub-acide: capsune, mere, caise, fructe de padure, struguri acri, cirese, piersici, pere, prune, nectarine, mango.

Acum, ca ai lista in fata, haide sa vedem cum poti combina fructele, pentru a obtine o salata sanatoasa si gustoasa.

Asadar, de tinut minte ca fructele dulci cu cele acide NU se combina. Sigur ai facut salata de fructe cu kiwi, portocale si banane, ca tot romanu’. Ei bine, ai face bine sa uiti de aceasta varianta de acum incolo.

Asa ca, ca o regula generala, tine minte ca este acceptabil sa combini fructele sub-acide cu cele acide, si cele dulci cu cele sub-acide. Atat! Poate ti s-a intamplat sa ai crampe de la salata de fructe, asa ca acum stii ce se petrecea in stomacul tau.

 

Exceptie de la regula: pepenele

Nutritionistii recomanda sa NU combinam pepenele cu niciun alt fruct, avand in vedere ca acesta se digera mult mai repede decat restul. De asemenea, recomanda consumarea pepenelui pe stomacul gol, dimineata. Nu este indicat sa fie servit ca desert, pentru ca poate crea efectul de balonare.

Salata de fructe savuroasa – reteta

Ingrediente:

– un mar
– o para
– 1/3 ananas
– o mandarina

Puteti adauga putin praf de scortisoara si o lingurita de sirop de artar. In acest fel, fructele sunt combinate corect, iar organismul tau nu va avea de suferit.

Desigur, te poti „juca” cu fructele de mai sus, combinandu-le in cel mai bun mod. Vei descoperi o gramada de combinatii reusite, in afara de cele standard.

Salata de fructe: nu amesteca mai mult de 5 tipuri!

Chiar si asa, este bine sa fii cumpatata si sa alegi 4-5 tipuri de fructe pe care vrei sa le consumi si amesteci. Altfel ai putea crea aciditate la stomac, chiar si in aceste conditii.

Ca timp de digestie, fructele dulci au nevoie de o ora pentru a fi digerate, cele acide 20-30 de minute, iar cele sub-acide in jur de 30-40 de minute. De asemenea, evita sa pui frisca, lactatele nu se combina bine deloc cu fructele, in special cele acide.

Este un amestec greu de suportat pentru stomac, asa ca abtine-te. Mai bine adauga putina miere sau sirop de stevie, artar, etc. Doar daca este nevoie!

Profita de sezonul cald si mananca cat mai multe fructe minunate, in special cele care cresc in tara noastra. Acelea au mai putine pesticide si chimicale. Iar daca mergi in piata, s-ar putea sa ramai placut surprinsa de ce fructe minunate poti gasi. Succes!

 

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Secretul echilibrului hormonal: MYO Inositol, aliatul femeilor pentru fertilitate si metabolism

Fertilitatea la femei poate fi afectata de numerosi factori, inclusiv probleme legate de sanatate precum…

13 ore

Bautura care distruge creierul

Bautura care distruge creierul s-ar putea sa te surprinda si nu intr-un mod placut. Daca…

15 ore

Sanatatea digestiva. Ai grija de tine in mod natural

Sanatatea digestiva este un aspect esential al starii de bine, asa ca ar trebui sa-i…

2 zile

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

3 zile

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

4 zile

Cum functioneaza sauna cu infrarosu si ce avantaje are fata de sauna clasica?

Sauna nu mai este de mult doar un rasfat de weekend, ci a devenit un…

4 zile

Acest site foloseste Cookie-uri