Daca ai trecut prin stari de anxietate si agitatie sigur stii ca nu este tocmai placut, asa ca este indicat sa afli ce sa faci cand ai un atac de panica. In ultima vreme, pe fondul unei societati tot mai stresate si exigente, mai multe persoane se confrunta cu temeri si frici.
De multe ori, acestea se manifesta ca o stare de anxietatece sa faci ca permanenta sau ca atacuri de panica. Desigur, exista si variante mai „severe”, cum ar fi depresia. Dar aparitia acestor atacuri nu inseamna ca persoana in cauza este depresiva.
Ce sa faci cand ai un atac de panica si cum se manifesta acestea? Aceste persoane simt, dintr-o data, starea de frica si incep sa se panicheze foarte tare. Chiar daca in acel moment nu ii pandeste niciun pericol, este o reactie necontrolata.
Acesta experimenteaza puls crescut, dureri in piept, probleme in a respira si a inghiti. De multe ori, aceste persoane pot experimenta o stare de greata, transpiratia in exces si chiar lesinul.
Asa ca nu este de gluma. Pot dura chiar si 20 de minute aceste atacuri de panica, iar acesti oameni au o sensibilitate la nivelul amigdalei, centrul fricii. Desi aceste atacuri nu sunt periculoase, pot duce, in cele din urma, la probleme ale inimii.
Daca te-ai confruntat cu astfel de momente, ai face bine sa ceri si parerea unui medic specializat.
Ce sa faci cand ai un atac de panica – sfaturi utile
1. Recunoaste un atac de panica. Un pas foarte important, trebuie sa constientizezi ca esti intr-o stare de agitatie, si, in pofida simptomelor, sa iti reamintesti ca este doar un episod de panica, care va trece rapid. Mintea are o putere covarsitoare, asa ca nu te lasa intimidata.
Incearca sa vii in momentul prezent, sa fii atenta la o activitate anume. De exemplu, asculta muzica sau incearca sa citesti ceva. Adu-ti atentia in momentul de fata, acest pas este foarte important si te va ajuta enorm.
2. Respira adanc. Sigur ai respiratia sacadata si mainile iti pot tremura, dar nu trebuie sa te sperii mai rau. Cel mai important este sa iti pastrezi calmul si sa te focusezi asupra respiratiei. Inspira usor pe nas, pana simti ca s-au umplut plamanii. Dupa aceea, tine respiratia pret de cateva momente si expira, incet, pe gura.
3. Practica meditatia. Si invata totul despre conceptul de „mindfulness”, din budism. Aceste tehnici te vor aduce in prezent, asa ca te vei bucura de viata mai mult. Daca vrei sa afli mai multe, inscrie-te la un curs de yoga sau tai chi, vei simti diferenta. Nu degeaba acele persoane sunt mult mai echilibrate si binedispuse.
4. Relaxeaza muschii corpului. Ce sa faci cand ai un atac de panica? Ce ar fi sa te apuci de Pilates? Sigur ai auzit de aceasta tehnica de relaxare a muschilor. Si cateva exercitii de streching ar fi bune in astfel de momente. Poti gasi multe tutoriale in acest sens, trebuie doar sa cauti.
5. Incearca sa vorbesti. Daca ai cu cine sa porti o conversatie in acele momente, nu te sfii. Te va ajuta enorm sa te eliberezi de stres si sa constientizezi ca nu este decat o stare accelerata de frica.
6. Incearca sa numeri. Poate ca suna pueril, dar iti va distrage atentia cu succes. Asa ca, daca te intrebai ce sa faci cand ai un atac de panica, este simplu. Incearca sa numeri din trei in trei, descrescator. Incepe cu 200, 197, 194, etc. Acest fapt te va ajuta sa te concentrezi asupra numaratorii si vei uita de starea de frica.
7. Adulmeca mirosul lavandei. Poate ca nu stiai, dar se pare ca uleiul de lavanda are proprietati de eliberare a stresului si relaxare. Asa ca este bine sa il ai la indemana, in astfel de momente.
8. Bea putina apa. Poate si acest truc poate parea prea comun, dar poti fi sigura ca este eficient, in aceste clipe. Asa ca nu il da la o parte. Bea putina apa proaspata si revigoreaza-te.
Raspunsul esta da, fara doar si poate. Desigur, este necesar sa exersezi in acest sens, adica sa ai rabdare cu tine si sa aplici tehnicile de mai sus. In timp, vei reusi sa te detasezi de starea de frica si sa fii „stapana” emotiilor tale.
Important este sa nu iti pierzi speranta si sa ai rabdare, s-ar putea sa dureze ceva timp, pana descoperi sursa atacurilor de panica. Succes!
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment