Poate ca nu stiai, dar fulgii de ovaz sunt un adevarat festin pentru sistemul nostru digestiv si intestinal, iar terciul te poate ajuta sa scapi de multe probleme cotidiene. Cum ar fi un tranzit slab, constipatia, dar si alte afectiuni de natura digestiva.
Consumat chiar si de vikingi pentru calitatile sale nutritive deosebite, fulgii de ovaz sunt maniera perfecta de a-ti incepe ziua. Asa ca opteaza pentru un mic-dejun compus din aceste cereale speciale. Alaturi de migdale, cateva fructe de padure, curmale si putina scortisoara, vor fi o minune.
De ce terciul de ovaz este atat de bun pentru sanatate? Exista multe motive in acest sens. Contin proteine, acizi grasi esentiali, probiotice, asa ca favorizeaza o sanatate intestinala optima.
Probioticele, aceste bacterii bune si necesare, au proprietatea de a produce substante benefice pentru inima si stomacul nostru.
Fulgii de ovaz – de ce trebuie sa ii incluzi mai des in dieta ta:
– contin acid fitic. Acesta se poate regasi si in legume, nuci, dar si cereale. Asa ca acidul fitic este foarte important pentru organismul nostru. Este puntea de legatura intre magneziu, calciu, fier si zinc. Altfel, acestea nu ar putea fi digerate de trupul nostru. Actioneaza si in procese digestive importante ale enzimelor, cum ar fi pepsina, amilaza si tripsina. Dar daca se consuma prea mult acid fitic, acesta poate scadea capacitatea de absortie a enzimelor.
Ce este de facut? Ei bine, este recomandat ca fulgii de ovaz sa fie lasati la inmuiat, peste noapte. Asa ca, amesteca laptele vegetal ( sau cel animal) cu cantitatea de ovaz pe care vrei sa o consumi de dimineata. Peste noapte, fulgii de ovaz isi modifica compozitia, iar cantitatea de acid fitic este redusa. Poti consuma terciul la micul dejun, fie rece, fie incalzit. Dupa aceea, vei adauga fructele si semintele care iti surand.
Inmuiatul este o tehnica foarte buna de a prepara mancaruri pe baza de cereale.
Iata o reteta de terci, unde fulgii de ovaz sunt „vedetele”:
– 1/2 cana de fulgi de ovaz
– 1 canita de lapte de soia
– un praf de sare de mare, neiodata
– o mana de migdale maruntite
Lasa totul peste noapte sa se inmoaie, de preferat in frigider, acoperit.
Dimineata, incalzeste amestecul (sau nu), dupa care adauga:
– 2 curmale maruntite
– putina cacao
– cateva afine
– extract de vanilie
– scortisoara
Vei obtine o bunatate de mic dejun, care va fi mai degraba un desert foarte gustos. Desigur, poti mari cantitatea de cereale daca simti ca nu te-ai saturat. Sau poti sa mai iei o gustare putin mai tarziu. Cateva fructe, alune, sau putina branza cu paine integrala te vor scapa de foame.
Daca vei manca deseori la micul dejun in acest mod, vei vedea ca vei fi mai energica, dupa o vreme. Desigur, poti varia si consuma si alte tipuri de cereale, lapte sau fructe.
Dar nu uita sa mananci aceasta bunatate, este mult mai sanatos decat omleta traditionala de la micul dejun. Nu uita sa mananci fructe si legume zilnic, pentru a avea o sanatate digestiva si un tranzit sanatos.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment