De ce este indicat sa mancam sparanghel
Poate ai observat si tu ca in ultime vreme leguma numita sparanghel a castigat o popularitate demna de luat in considerare si la noi. Si nici nu este de mirare. Poate fi o garnitura delicioasa care se gateste rapid.
Asa ca data viitoare cand faci o friptura, alege sparanghelul in loc de faimosii cartofi. Vei intelege imediat de ce. Poate ca nu stiai, dar aceasta leguma apartine din familia usturoiului.
Exista multe tipuri de sparanghel, dar nu toate sunt comestibile. Cel pe care il consumam in general este cel de culoare verde. Pentru ca se cultiva inca in cantitati mici, este o leguma mai costisitoare fata de altele.
Cu toate acestea, merita sa optezi pentru aceasta, din cand in cand. Este un aliment alcalin, are proteine, dar este sarac in carbohidrati si calorii. Nu suna rau, nu-i asa? Este o sursa foarte buna de vitamina A, B, C si K. Contine si potasiu.
Este si o excelenta sursa de asparagina, un aminoacid care ne ajuta sa eliminam cu succes toxinele din corp.
Sparanghel – cateva beneficii de „top”
-pentru ca este foarte alcalin, reduce aciditatea din sange si curata musculatura si tesuturile de toxine
– previne artrita si reumatismul, are proprietati anti-inflamatoare care te vor tine la distanta de aceste boli
– te va ajuta sa iti imbunatatesti tranzitul intestinal, avand in vedere ca are fibre. Va avea un efect usor laxativ in unele cazuri, asa ca este de folos celor care intampina dificultati, in acest sens
– contine glutation, denumita si ca „proteina vietii”; acesta este un antioxidant foarte important, cu rol de eliminare a toxinelor; specialistii sunt de parere ca ar preveni cancerul
– previne si vindeca cataracta; se pare ca glutationul are si acest efect, poate sustine sanatatea ochilor si stopeaza evolutia cataractei
– te tine departe de diabet; in sparanghel sunt prezente minerale care pot controla nivelul de zahar din sange
– efect diuretic intens; asa cum am mentionat si mai sus, daca te confrunti cu probleme ale tranzitului intestinal este foarte indicat. Pentru cele mai bune efecte, se recomanda sucul de sparanghel
– acest suc are si rolul de a preveni si ameliora afectiunile cardiace. Cine vrea sa aiba o inima mai sanatoasa ar trebui sa bea de 3 ori pe zi suc de sparanghel indulcit cu miere
– daca ai avut probleme cu pietrele la rinichi, ar trebui sa incluzi sparanghelul in alimentatia ta. Te va ajuta sa elimini si sa previi cu succes pietrele
– amelioreaza starile cauzate de sindromul premenstrual avand in vedere ca are in compozitie magneziu. Va atenua starile de iritabilitate specifice acestei perioade
Sparanghel, cum este indicat sa il gatesti
Probabil ca acum ca ai vazut despre ce este vorba, ai vrea sa stii totusi cum se gateste aceasta legume exotica, pentru noi. Nu este nimic complicat. Cumpara o caserola de sparanghel crud si fierbe-l timp de 5 minute. Dar nu mai mult, altfel nu isi va pastra proprietatile.
Dupa ce il fierbi, spala-l imediat cu apa rece, pentru a se mentine verde. Apoi, pune o lingura de unt intr-o tigaie si putin usturoi. Lasa-l in tigaie timp de 2 minute, dupa care bucura-te de savoarea sa. Inainte de servi, stropeste cu putin suc de lamaie.
Desigur, aceasta este doar una dintre retete. Exista mai multe feluri in care il poti gati, depinde doar de tine sa alegi varianta care te incanta. Include sparanghelul in dieta ta si bucura-te de inca un aliment care iti sustine sanatatea.