Depresia este inamica sanatatii tale
Depresia este o afectiune psihica care pare a fi mai comuna in randul femeilor decat al barbatilor. Spun pare, deoarece datele nu sunt concludente. Barbatii cauta mai rar ajutor atunci cand sufera de boli psihice, decat femeile. De fapt, rata suicidului este mai mare in randul barbatilor decat al femeilor, in mare masura din cauza faptului ca nu vorbesc despre emotiile lor si nu cauta ajutor psihologic. Indiferent cine sufera de aceasta conditie, ce trebuie retinut este ca nu trebuie ignorata si ca ea poate fi vindecata.
Depresia si motivele ei fiziologice
Depresia este o afectiune psihica, dar care isi are radacinile atat in viata psihico-sociala cat si in starea organismului.
Factorii de risc care determina cel mai adesea declansarea acestei afectiuni sunt:
- Lipsa vietii sociale
- Menopauza
- Nasterea (postpartum)
- Istoricul familial de depresie
- Boli cronice
- Probleme conjugale
- Excesul de alcool
- Consumul de droguri
- Anumite medicamente precum cele pentru hipertensiune si epilepsie. Citeste si Medicamentele, hipertensiunea si psihicul tau
- Stres
- Boli ale glandei tiroidale
- Carente de vitamine
- Bulimia/anorexia
- Anxietatea
- Traume ale copilariei
Cum poti preveni depresia
In primul rand urmeaza o dieta echilibrata si o viata activa. Citeste si despre cauza atacurilor de panica si anxietate si despre cele 4 alimente care te fac mai fericita.
Depresia poate avea efecte serioase asupra sanatatii tale si asupra calitatii vietii pe care o duci. Nu te teme ca ii vei speria pe cei din jur, vorbeste despre asta si cauta sprijin (chiar si la medicul de familie).
Cel mai la indemana sfat pe care ti-l pot oferi este acela de a gasi motivatia de a te ridica din pat de dimineata. Asa cum te ingrijesti de igiena ta corporala, ingrijeste-te si de cea a psihicului tau. Cand te asezi in pat, inainte de adormi fa planul pentru a 2-a zi. Gandeste-te ce vrei sa faci la lucru, in casa, in oras, ce cumparaturi, mancare, sua cu cine vrei sa vorbesti, pe cine sa suni, cui sa trimiti o carte postala sau pe cine sa surprinzi cu o vizita.
Sfaturi practice
Alte motive numai bune pentru a iti ridica moralul sunt: lucru (acasa, in comunitate sau la un loc de munca tipic), implicarea in comunitate, dragostea (dragostea nu are varsta ), animale de companie (cine nu adora compania lor dragalasa?), munca de voluntariat si asa mai departe.
Persoanele care au o viata fericita si un psihic sanatos sunt acelea care fac parte dintr-o relatie in care exista ajutor reciproc, intelegere si altruism. Acest gen de relatie poate fi cu partenerul/partenera de viata si nu numai. Gandeste-te ca poti face parte dintr-un grup de persoane cu acelasi hobby, poti face prieteni noi printre vecini, poti calatori si poti invata lucruri noi in acelasi timo in care poti intalni persoane cu adevarat fantastice cu care poti lega reale prietenii.
Pasul cel mai greu de facut acela de a iesi in comunitate, acela de a te implica si de a cunoaste oameni noi. Dar nu uita ca aceste bariere sunt doar in mintea ta, iar cei din jur te vad ca pe o persoana care se doreste a fi implicata (in comunitate, activitati etc) dar nu stie de unde sa inceapa. Cu totii sunt dornici sa isi extinda grupul fie el de crosetat, de voluntari sau de sport, deci te vor primi cu bratele deschise si te vor indruma cat mai bine.
Afectiuni relationate cu depresia
Depresia poate duce la probleme digestive, de inima, la hipertensiune, ulceratii si nu numai. Nu uita ca este o afectiune ca oricare alta, si asa cum cauti sfatul medicului pentru a trata o boala de inima, la fel trebuie sa tratezi si aceasta afectiune. Cauta sfatul specialistilor si sprijinul celor din jur. Primul pas – rupe tacerea.