Atentie: somnul influenteaza diabetul si obezitatea

Diabetul si obezitatea sunt deseori interconectate. Diabetul duce deseori la obezitate sau supraponderalitate, adaugand la bolile caracteristice. Diabtul in sine, este o boala care necesita multe tipuri de tratamente si care poate fi deosebit de complexa. De asemeni, obezitatea nu este un lucru de neglijat, deoarece cauzeaza, in timp, o serie de probleme de sanatate. Cercetatorii ne spun ca somnul influenteaza atat diabetul cat si greutatea corporala. Aceasta veste este una buna daca faci ce trebuie, sau una ingrijoratoare, care ar trebui sa iti traga cateva semnale de alarma.

Somnul, diabetul si obezitatea

Problema tipica a femeilor din ziua de astazi este aceea ca nu dorm suficient de mult, sau ca somnul lor nu este unul calitativ. Un numar suficient de ore de somn pentru o persoana adulta este intre 7 si 9 ore pe zi. Somnul calitativ se remarca prin faptul ca este odihnitor si neintrerupt, in asa fel incat te trezesti plina de energie, gata sa incepi o noua zi. Dar femeia moderna nu isi poate permite mereu acest lucru: ea este nevoita sa mearga la lucru, sa aiba grija de casa si de bunastarea familiei. O zi alcatuita din 24 de ore este insuficienta si pentru un somn odihnitor.

Studiile din domeniul medical indica faptul ca somnul afecteaza in mod direct functionalitatea organismului si in mod deosebit metabolismul.

Este cunoscut faptul ca prea mult (adica peste 9 ore) sau prea putin (adica sub 7 ore) somn creste riscul aparitiei diabetului de tip 2. Ceea ce nu ne era inca cunoscut, era modul in care somnul afecteaza sanatatea celor care deja sufera de diabet.

Ai diabet? Ce impact are somnul asupra sanatatii tale?

Un studiu realizat de catre japonezi, a analizat starea de sanatate a aproximativ 5 mii de participanti. Acestia au fost selectati in grupuri, in functie de orele de somn dormite zilnic. Astfel, unii au facut parte din grupul celor care dormeau sub 4.5 ore pe noapte, in timp ce altii dormeau mai mult de 8 ore.

Ceea ce ne invata acest studiu, este faptul ca somnul afecteaza in mod direct glicemia si rezistenta la insulina. Daca dormi intre 6.5 si 8.5 ore pe noapte, atunci indexul glicemic este cel mai mic. Acest lucru inseamna ca daca dormi intre 6.5 si 8.5 ore pe noapte, esti mai protejata impotriva diabetului de tip2, iar daca suferi deja de diabet, atunci acest numar de ore este cel mai sanatos pentru tine. Dormi mai putin sau mai mult si nu risti numa isa te trezesti ametita si fara pofta de viata, dar iti si cresti sansele de a te imbolnavi. Mai mult de atat, daca nu dormi suficient sau daca dormi prea mult, risti sa te ingrasi si sa suferi de obezitate, ceea ce va atrage probleme cardiovasculare de nedorit.

Nivelul glucozei din sange este tinut sub control de catre somn, deoarece regleaza metabolismul.

Cateva sfaturi pentru a vedea rezultate pozitive:

  1. Fa un program de somn pe care sa il respecti. Dormi inainte de ora 12 noaptea si trezeste-te la cel tarziu ora 7 dimineata.
  2. Imparte responsabilitatile casei cu partenerul de viata sau cauta alternative care sa iti permita sa dormi linistita noptile.
  3. Nu manca si nu bea nimic cu cel putin 2 ore inainte de somn. Mancarea necesita digestie, care iti va perturba somnul, iar lichidele vor pune in functiune rinichii.
  4. Evita consumul de alcool si/sau cafea inainte de somn. Acestea duc la crestrea pulsului, ceea ce inseamna ca nu vei avea parte de un somn linistit.
  5. Citeste. Evita sa stai cu ochii in calculator, ecranul telefonului sau televizor. Lumina albastra emanata de catre acestea te mentin treaza si fac ca somnul sa fie mai putin odihnitor.

 

 

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *