Alimentele de sezon, consuma-le din belsug
Poate ai auzit si tu ca este cel mai sanatos pentru organismul nostru sa consumam alimentele de sezon, spre deosebire de cele din import. Oricat de gustoase ar fi fructele si legumele exotice, acestea nu sunt nici pe departe atat de nutritive si benefice pe cat cele autohtone.
Tocmai de aceea specialistii nutritionisti recomanda sa mergi mai des la piata pentru a cumpara ce este in sezon. Capsunile, zmeura, salata verde, rosiile, toate aceste sunt gustoase si hranitoare. Cumpara alimentele de sezon din tara noastra. Chiar daca si acestea mai sunt stropite cu pesticide si chimicale, tot sunt mai bune decat cele din import, observa nutritionistii.
Alimentele de sezon si nutrientii
In afara de faptul ca nu avem nevoie de morcovi din Franta sau castraveti din Spania, aceste alimente au calatorit enorm pana au ajuns in salata ta. Efectul? De cele mai multe ori isi pierd nutrientii, legumele vechi fiind sarace in minerale si vitamine, din aceasta cauza.
Biochimistii si cercetatorii din domeniul nutritiei sunt ingrijorati, avand in vedere ca legumele si fructele sunt mult prea vechi. Cele din import pot avea si 2-3 saptamani de la recoltare, iar nutrientii incep sa se piarda chiar din momentul in care au fost culese. Intelegi de ce este important sa consumi alimentele de sezon?
Apropo, legumele si fructele de astazi au cu 50% mai putine vitamine si minerale fata de cele de acum 50 de ani. Cauza? Globalizarea si importurile de alimente perisabile.
Exemple concrete: fasolea verde isi poate pierde pana la 77% din nutrienti, iar broccoli pana la 60%, daca sunt aduse din import.
Ce se poate face?
Este simplu, trebuie incurajata productie interna. Astfel, alimentele de sezon vor fi cele produse in tara noastra. De asemenea, corpul nostru are o inteligenta nativa. Nu este intamplator ca vara sunt fructe si legume din belsug. Acestea sunt oferite de natura special pentru a ne racori si intari sistemul imunitar. In timpul iernii, este indicat sa consumam fructele cu coaja dura, lemnoasa, seminte, leguminoase, etc. Organismul nostru are nevoie de mai multe grasimi in timpul iernii.
Alimentele de sezon si inteligenta organismului
In ultima vreme, majoritatea oamenilor consuma alimente din import, adica fructe exotice si legume care cresc in zone unde caldura abunda. Desigur ca nu este indicat pentru noi, avand in vedere ca traim intr-o zona temperata, unde inca exista cele patru anotimpuri.
Alege alimentele de sezon romanesti, ecologice, daca este posibil si nu uita ca sanatatea trupului este pe primul loc. Daca ai de la cine cumpara legume si fructe proaspete, crescute organic, nu ezita. Chiar daca sunt putin mai costisitoare, merita. Plus ca este mult mai intelept si economic sa iti mentii sanatatea, decat sa dai bani la medic.