Afectiuni si tratamente

7 Semne care indica o glicemie prea mare

O glicemie mare, asociata deseori cu diabetul de tip 2, poseda riscuri care iti pot pune viata in pericol. Din acest motiv, o monitorizar a glicemiei trebuie facuta in mod regulat, iar vizitele la medic nu trebuie neglijate. Recunoasterea semnelor care indica o glicemie mare sunt de mare folos, deoarece iti pot salva viata.

Riscurile unei glicemii crescute

Printre riscurile unei glicemii crescute se numara: infarctul, anevrismele cerebrale, boli de inima, pierderea vederii, afectarea nervilor si nu numai.

Simptomele care indica o glicemie peste nivelul reomandat, nu sunt mereu usor de depistat. Ele difera in cazul anumitor persoane, fapt care face depistarea hiperglecimiei, chiar si mai dificila.

Semne care indica o glicemie prea mare

1. Sete si urinare frecventa

Un semn comun care indica un nivel glicemic mare, este setea. In ciuda faptului ca este un semn subtil, daca simti ca iti este sete frecvent, atunci merit asa iti pui un semn de intrebare si sa masori glicemia.

Urinarea excesiva provine dintr-o acumulare de de glucoza in organism, acumulare care determina rinichii sa lucreze mai acerb pentru a elimina excesul de zaharuri din organism. Daca rinichii nu fac fata si nu reusesc sa normalizeze nivelul glicemic, atunci vei resimti si alte simptome asociate precum ameteala si deshidratare.

2. Apetit crescut, dar nu si kilograme in plus

Un alt semn al hiperglicemiei, este un apetit crescut pentru mancare (in general). Multe femei care sufera de hiperglicemie, observa faptul ca le este foame mai des decat de obicei. Acest fapt insa, nu este reflectat la nivelul kilogramelor. Chiar daca mananci mai mult decat de obicei, continui sa pierzi in greutate, fara un motiv evident.

Un simptom aditional datorat acestei schimbari in organism, inseamna ca poti experimenta o slabiciune musculara, caderi mai frecvente si lipsa de putere.

3. Oboseala

Oboseala si apatia sunt un alt semn al unei glicemii scapate de sub control. Atunci cand organismul nu mai proceseaza insulina in mod normal, zaharurile nu mai sunt tranformate in energie. Aceasta lipsa de energie este perceputa ca apatie si oboseala constanta.

4. Vedere incetosata

Un alt simptom caruia trebuie sa ii acorzi atentie, este acela al unei vederi incetosate. Daca vederea ta nu mai este la fel de clara ca inainte, atunci acest lucru poate fi pus pe seama unei glicemii ridicate.

Pe langa vederea incetosata, o glicemie ridicata iti poate provoca si dureri de cap si dificulati in exercitarea aunor activitati cotidiene, cum ar fi sofatul.

5. Rani si vanatai care se vindeca mai greu

Taieturi, julituri, vanatai si alte forme de lezare a tegumentului sau a tesutului muscular, se vindeca mai greu atunci cand ai o glicemie peste nivelul normal.

Diabetul provoaca probleme de circulatie si afecteaza nervii si musculatura in mod deosebit in partea de jos a picioarelor (exemplu: talpa). Datorita acestui factor, chiar si taieturile minore au un risc mai ridicat de infectare.

6. Schimbari ale pielii

Daca observi schimbari ale pielii, cum ar fi schimbari in pigmentare, atunci monitorizeaza cu atentie aceste schimbari. Petele inchise la culoare are apar pe maini, gat sau fata pot fi un indicator al rezistentei la insulina.

7. Amorteala mainilor si a picioarelor

Un alt factor care indica ca ai o glicemie mare, este senzatia de amorteala in maini si picioare. Acest simptom apare de regula in cazul pacietentelor care sufera de diabet de tip 2 de mai mult tip, dar el poate fi observat si atunci cand diabetul este in debut.

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Sanatatea digestiva. Ai grija de tine in mod natural

Sanatatea digestiva este un aspect esential al starii de bine, asa ca ar trebui sa-i…

17 ore

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

2 zile

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

3 zile

Cum functioneaza sauna cu infrarosu si ce avantaje are fata de sauna clasica?

Sauna nu mai este de mult doar un rasfat de weekend, ci a devenit un…

3 zile

Masa de pranz in weekend. Idei pentru a mentine o silueta zvelta!

Masa de pranz in weekend poate fi o reala provocare, in special atunci cand suntem…

6 zile

Bacalaureat in 2025 – cum iti poti sustine copilul?

Drag parinte, timpul copilului dvs. este deosebit de important, cu atat mai mult pentru perioada…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri