Ce trebuie sa stii despre carnea de vita si pui, pentru a evita bolile de inima
Alimentele din categoria carnii sunt diverse, variind in functie de tipul de proteine, grasime si colesterol pe care le contin. Carnea de peste difera de cea de pui, porc, vita si asa mai departe, atat in ceea ce priveste vitaminele, mineralele, proteinele si nu numai. Pentru ca au proprietati diferite, unele tipuri de carne sunt mai sanatoase decat altele. Afla ce alegeri poti face in materie de vita si pui, pentru a iti pastra sanatatea inimii si pentru a preveni afectiuni ce pot cauza infarctul si chiar moartea.
Continutul carnii este bogat in: proteine, vitamina B6 si B12, niacina, tiamina, vitamina E, fier, zinc si magneziu. In afara de aceasta valoare nutritiva, carnea mai contine insa si colesterol care poate fi daunator sistemului circulator si inimi, grasimi si grasimi saturate ce pot fi sursa multor afectiuni precum cancerul.
Tipurile de carne si bolile de inima
1. Carnea de vita
Carnea de vita este cu preponderenta consumata in tarile vestice. Motivul pentru care este consumata, este lesne de inteles: este gustoasa, versatila cand vine vorba de gatit si are un cost redus.
Pe langa gustul savuros, acest tip de carne este bogat in nutrienti care te ajuta sa lupti importiva diverselor afectiuni. In primul rand, este bogata in magneziu. Magneziul iti da energie si elimina starea de apatie si letargie. Fierul si zincul ajuta la stabilitatea functionarii organelor vitale si la sanatatea muschilor. Nu in ultimul rand, carnea de vita este bogata in proteine de inalta calitate. Proteinele sunt vitale pentru mentinerea organismului, pentru sanatatea musculaturii si a creierului.
Atentie: studiile recente arata ca un consum mare de carne de vita poate duce la alterarea celulelor si la facilitarea dezvoltarii diferitelor tipuri de cancer. Evita pe cat posibil prajelile, deoarece radicalii liberi care se degaja in timpul procesului de gatire, pot declansa tumorile cancerigene.
Grasimea animala
Grasimea animala duce la cresterea colesterolului si la imbolnavirea arterelor si a muchiului inimii. Un nivel al colesterolului crescut, poate declansa infarctul miocardic.
Pentru a beneficia de proprietatile beneficie ale acestor doua tipuri de carne, ele trebuie sa aiba maxim 10% grasime. Altfel spus, cu cat contin mai putina grasime, cu atat mai bine.
Carnea tocata
Carnea tocata, fie ea de vita, miel sau porc, trebuie evitata pe cat de mult cu putinta. Ea contine deseori parti ale animalului care nu sunt sanatoase.
Marimea adecvata a unei portii de carne
Pentru a te mentine sanatoasa, consuma o bucata de carne care sa nu fie mai mare de 85 de grame. Acest gramaj este recomandat de catre Asociatiile destinate sanatatii inimii din SUA si Marea Britanie.
Aspectul
Fie ea tocata sau nu, atunci cand vrei sa alegi o bucata de carne cat mai sanatoasa, alege portia care are cat mai putina culoare alba/albicioasa. Carnea care este cat mai uniform rosiatica, indica faptul ca are un continut scazut de grasime.
2. Carnea de pui
Carnea de pui si curcan sunt deseori consierate ca fiind sanatoase. Acest lucru nu este insa, mereu adevarat. Pentru a beneficia de proprietatile lor benefice, trebuie sa stii care sunt alegerile pe care trebuie sa le faci.
Pielita de pui
Pielita de pui contine cantitati crescute de grasime. Ca si in cazul carnii de vita, grasimea duce la imbolnavirea arterelor si a inimii.
Renunta la pielita pentru a reduce din caloriile consumate. Pielita de pui contribuie la ingrasare, asadar pastreaza-ti silueta, eliminand-o din dieta ta.
Ce sa eviti
Evita puiul care este prajit intr-o baie de ulei, acoperit cu sosuri sau cu cascaval. Chiar daca elimini pielita, acestea iti vor adauga cateva kilograme in plus si vor duce atat la marirea colesterolului cat si a glicemiei.