Atunci cand gatesti, risti sa pierzi din nutrientii continuti de alimente. In mod deosebit legumele, risca sa isi piarda proprietatile benefice in momentul gatirii, fie prin fierbere, prajire si nu numai. Asadar, haide sa vedem ce anume trebuie sa stii ca sa pastrezi nutrientii din mancare, atunci cand gatesti.
Nutrientii sunt: vitaminele, mineralele, prteinele continute de legume, fructe, grane, seminte sau carne. Practic, fiecare aliment are o valoare nutritiva. Aceasta hraneste celulele, adica te hraneste, mentinandu-te sanatoasa. Anemiile spre exemplu, sunt carente alimentare, ceea ce inseamna ca nu ai acumulat sufienti nutrienti in organism. Anemia duce la diverse boli, slabeste organismul si te face sa te simti lipsita de vlaga. Pentru copii, anemiile inseamna si incetinirea procesului de crestere, implicand diverse probleme la nivelul sistemului muscular, osos si nervos. Creierul are si el nevoie de nutrienti. Defapt, creierul necesita foarte multi nutrienti si consuma o buna parte din energia produsa de organism.
Multi dintre noi stim ca fructele si legumele sunt cele mai sanatoase daca sunt consumate crude. Dar asa sa fie oare?
Nutritionistii spun ca, depinde. Depinde atat de valoare nuritiva a alimentului cat si de puterea de absorbtie a corpului. In timpul digestiei, nutrientii din alimente sunt absorbiti si trasportati de sange la organe.
Unii nutrienti sunt mai bine absorbiti atunci cand alimentul ese crud, dar exista si cazuri in care procesul de gatire faciliteaza absorbtia.
Modalitatile prin care poti beneficia din plin de valoarea nutritionala a mancarii tale
Produs local nu inseamna doar sprijinirea economiei locale, ci inseamna si produs prospat. Deoarece nu mai este necesara transportarea alimentelor pe distante lungi, acestea au sansele cele mai mari de a ajunge pe masa ta cat se poate de proaspete. Daca locuiesti in apropiere de gospodarii, atunci iti sugerez sa tii un ochi deschis pentru a vedea daca exista cineva care isi vinde propria recolta.
Eu am avut norocul de a gasi astfel de vecini ce vand fie ridichi, spanac sau salata verde. Este de la sine inteles faptul ca acestea sunt cat se poate de biologice si gustoase. O alta solutie, mai la indemana, este sa cumperi direct de la taranii din piata.
Oamenii de stiinta estimeaza ca produsele proaspete au cu pana la 60% mai multi nutrienti decat cele ce au fost culese cu 72 de ore inainte de a fi consumate. Dar ce se intampla atunci cand nu ai acces la alimente proaspete?
Cum nu ai mereu acces la produse proaspete, iata solutii prin care poti pastra nutrientii:
Tine minte ca lumina si caldura sporesc procesul de degradre a alimentelor. Pastreaza produsele in locuri cat mai intunecate dar usor accesibile. Este important ca ele sa iti fie la indemana, ca sa le consumi cat mai repede cu putinta.
Consuma crude, sau doar putin gatite: avocado, spanac, semintele, varza.
Gateste de preferat la aburi: broccoli, conopida si varza.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment