Cum sa incepi ziua dimineata devreme – pentru un psihic si fizic sanatos
Daca iti este greu sa te trezesti dimineata si mai zabovesti putin in asternuturi inainte de a incepe ziua, atunci stii cat este de important sa ai in maneca cativa asi care sa te ajute sa te trezesti devreme. Cum sa incepi ziu dimineata devreme, este o tehnica pe care o poti maiestrii. Atat un psihic cat si un fizic sanatos se dobandesc in primul rand printr-un somn bun si apoi prin setarea ceasului tau biologic.
Cum sa incepi ziua dimineata devreme – pentru un psihic si fizic sanatos
1. Mergi la somn devreme
Poate ca suna banal, dar in ciuda acestui fapt, pare ca niciodata nu este prea des spus: mergi la somn devreme! Stilul de viata ocupat, orele de lucru lungi, sau pur si simplu organizarea precara a zilei, ne determina deseori sa mergem la somn tarziu.
Somnul inainte de miezul noptii are un impact major asupra calitatii somnului, a psihicului si a fizicului tau. Nu numai ca vei avea ocazia sa dormi mai mult, dar corpul tau va fi motivat sa se trezeasca mai usor dimineata. Poate ca nu vei mai urmari filme inainte de somn, dar sacrificiul merita, mai ales daca ai copii care se trezesc devreme, daca trebuie sa mergi la scoala sau serviciu.
2. Pregateste-ti hainele inca de dinainte de somn
Daca esti bine pregatita, atunci dimineata iti va fi mai usoara si mai placuta. Pregateste-ti hainele inca de dinainte de a merge la culcare, ca sa nu mai pierzi timp pretios de dimineata.
Daca faci exercitii de dimineata dar iti este reu sa te tii de programul tau sportiv, atunci poarta chiar hainele de sport, la culcare. Poate ca nu este ceva ce ai vrea sa faci mereu, dar totusi, functioneaza. Studiile arata ca cel mai adesea, oamenii renunta la a face sport dimineata deoarece le este greu sa inceapa ziua. Fiind fara vlaga atunci cand te trezesti, faptul de a te imbraca in hainele sportive poate fi perceput ca pe un efort prea mare. Macar la inceput, dormi in hainele sportive. Acestea sunt deseori sufient de comode pentru a iti permite un somn linistit si odihnitor.
3. Deschide jaluzelele inainte de culcare
Deschide jaluzelele inainte de a merge la culcare, pentru ca razele soarelui de dimineata sa iti stimuleze trezirea in mod natural. Lumina soarelui actioneaza direct asupra ritmului tau circadian, sugerand creierului ca o noua zi a inceput si este momentul sa te trezesti. Melatonina este hormonul secretat la intuneric, care stimuleaza somnul. Acest hormon este inhibat in od natural de razele soarelui.
Lumina diminetii nu este foarte puternica si iti permite sa te trezesti treptat.
4. Nu te uita la telefon
Nu fa din verificarea telefonului o prioritate matinala. Site-urile sociale ca Facebook sau Twitter te pot tine ocupata cu lucruri care nu sunt ciar importante. Dimineata este timpul in care este bine sa te concentrezi pe tine insati, sa manaci un mic dejun sanatos, sa te aranjezi si sa te preocupi de nevoile tale imediate. Savureaza micul dejun, iar abia apoi verifica ce noutati mai sunt in lume.
5. Fii motivata
Incepe ziua fiind motivata. Planifica-ti inca de dinainte de somn, ce vrei sa faci pe parcursul zilei ce va urma. Dimineata, gandeste-te din nou la cum poti realiza ceea ce ti-ai propus cu o seara inainte. Acest lucru te va motiva si te va umple de energie.
Motivatia de dimineata ajuta creierul sa se concentreze pe un scop major si il determina sa se trezeasca mai repede. Trezirea se produce deoarece creierul percepe aceasta motivatie ca pe un scop ce se necesita satisfacut cat mai repede cu putinta. Foloseste aceasta energie pentru a te propulsa pe tot parcursul zilei.
Sfat: daca dupa ora 5 te simti lipsita de energie, mananca ceva dulce si dormi, dar nu mai mult de 20 de minute. Orice somn care este mai lung, iti va altera somnul de seara si iti poate chiar provoca dureri de cap.