Microparticole – un pericol pentru sanatate si mediu
Unele produse sunt mai periculoase decat altele, atat pentru mediu cat si pentru sanatatea ta. Maniera in care acestea sunt mai periculoase, este legata de modul in care ele sunt produse. Produsele precum: gelul de dus, pasta de dinti, masca faciala, exfoliantul si nu numai, contin deseori microparticole. Ele sunt un compus chimic care este interzis in unele state ale lumii.
Gelul tau de dus – un pericol?
Gelul de dus in sine nu este un pericol. Compozitia sa insa, poate fi de un mare pericol atat pentru sanatate si mediul inconjurator.
Produsele cosmetice joaca un rol important in viata femeii moderne. Este important sa ne mentinem tinere si frumoase pentru cat mai mult timp cu putinta, evident. Produsele cosmetice promit tineretea fara batranete si nu este nimic rau in a ne dori asta.
Dar ce este rau?
Scurt si la obiect, ca sa punem punctul pe “i”, pericolul este reprezentat de microparticole (nume orignal: microbeads). Aceste microparticole sunt realizate din plasic si au rolul de a ajuta la exfolierea pielii moarte sau in a curata porii pielii de particolele de praf. Microparticolele nu sunt necesare pentru infrumusetare, ci pur si simplu unele companii au decis sa produca aceste cosmetice si produse de igiena corporala din plastic, deoarece au un cost extrem de redus.
Cost redus pentru companii – cost ridicat pentru tine si planeta
Aceste microparticole din plastic nu pot fi distruse de sistemul de curatare a apei. Sistemul de curatare a apei pentru uz menajer si potabil nu este realizat sa distruga aceste micro particole de plastic. Aceasta problema nu este specifica Romaniei, ci intregii planete.
Produsele ce contin microparticole, sunt interzise in state precum Canada si Scotia deoarece reprezinta un pericol. Odata intrate in sistemul de canalizare, ele polueaza sistemul de apa, ajungand pana in mari si oceane.
Pestele nu poate digera aceste particole, motiv pentru care ele intra in sistemul lor digestiv si ulterior in carne. Odata pestele prins si consumat, el ne intra in organism, cauzand mai multe boli deosebit de grave, precum cancerul.
Pielea, apa, sanatatea
Daca nu este suficient de rau ca aceste microparticole polueaza ecosistemul, afla ca lucrurile nu stau mai bine cand vine vorba de pielea ta. Atunci cand folosesti un scrub care contine aceste particole, atunci risti sa iti faci rau.
Particolele de plastic sunt mai ieftin de produs, plasticul in general fiind unul dintre cele mai ieftine materiale din lume. Din acest motiv si datorita rezistentei sale, el este folosit deseori pentru ambalarea produselor. Dar atunci cand freci pe piele particole de plastic, ele provoaca ruperea pielii.
Pielea are rolul de a te proteja de agentii patogeni din mediul tau inconjurator. Odata rupta aceasta bariera, esti expusa unor bacterii si infectii care iti pun in pericol atat sanatatea cat si frumusetea. Bacteriile isi pot face loc in micile rupturi de pe fata ta, ducand la complicatii dermatologice a caror cauza poate fi greu de depistat.
Avand in vedere aceste considerente deosebit de importante pentru tine si frumusetea ta, este recomandat sa citesti bine etichetele produselor cosmetice, ale pastei de dinti si a altor produse de infrumusetat. Uniunea Europeana lucreaza la emiterea unor legi care sa interzica uzul acestor particole, dar pana atunci, ia decizii informate pentru a nu deveni victima unei industrii imperfecte.
Ai grija de tine si de planeta, in timp ce iti mentii frumusetea si radiezi de sanatate.