Azbestul a fost un material des folosit in constructii. Datorita faptului ca acesta afecteaza grav sanatatea, a fost eliminat din gama materialelor de constructii. Dar in ce mod ne afecteaza azbestul sanatatea si cat poate fi de grav?
Azbestul a trecut de la a fi un material des folosit, la a fi interzis complet in majoritatea statelor dezvoltate. Studiile au aratat efectele daunatoare ale azbestului asupra sanatatii. El poate cauza o serie de afectiuni, dintre cele mai serioase si iti poate chiar pune viata in pericol.
Azbestul ese un compus mineral care a fost folosit pentru izolarea termica a locuintelor, a instalatiilor, pentru boilere, textile, podele si nu numai. Calitatea lui de baza este rezistenta la uzura, foc si caldura, motiv pentru care a fost folosit pe scala larga.
Particolele de azbest pot fi inhalate, ajungand in plamani. Ele afecteaza intreg sistemul respirator, creand complicatii deosebit de grave.
Particolele pot fi inhalate fie atunci cand lucrezi cu azbest, dar nu numai. Cei mai afectati au fost aceia care lucrau in domenii precum: minerit, productia de azbest, constructii, industria electrica si constructii navale.
Printre afectiuni, putem enumera:
Mezoteliomul pulmonar este o forma de cancer care ataca pleura care inveleste mai multe organe. Pe masura ce boala avanseaza, aceasta afecteaza si alte tesuturi ale organelor. Ea poate fi inlaturata chirurgical, dar este deseori tacuta pana cand durerea semnaleaza faptul ca organul este atacat. Durerile apar in stadiile mai avansate ale bolii, facand mezoteliomul pulmonar o afectiune grava ce poate avea consecinte tragice.
Azbestoza este o fibroza pulmonara cauzata de expunerea la azbest. Plamanii se pot miscora si pot deveni mai rigizi. Aceasta este o afectiune deosebit de grava ce iti poate pune viata in pericol. Ea poate cauza probleme respiratorii, lipsa de oxigen si chiar moartea.
Persoanele acre sunt expuse la azbest pentru perioade ungi de timp, risca sa dezvolte probleme pulmonare, precum cancerul pulmonar. Acest risc este si mai crescut pentru aceia dintre noi care fumeaza. Tutunul creste riscul cancerului deoarece afecteza in mod direct pleura si celulele pulmonare. Primul semn al cancerului pulmonar este tusea persistenta. De obicei, dureaza intre 15-20 de ani ca aceasta afectiune sa se dezvolte in urma expunerii la azbest.
Pleura este tesutul care acopera suprafata plamanilor. Azbestul poate produce depuneri de placi pe suprafata plamanilor, depuneri care produc fibroza pulmonara si/sau acumulari de apa. Atat fibroza cat si acumularile de apa din cavitatea pulmonara pot fi depistate in urma unui examen ecografic. Acestea nu reprezinta tumori canceroase, dar pot afecta capacitatea pamanilor de a asigura respiratia. Acest lucru poate fi resimtit in urma testelor care masoara capacitatea pulmonara.
In primul rand, elimina sursa de azbest si consulta un medic. In urma consultului medical vei afla care este conditia ta medicala actuala, dar trebuie sa tii cont de faptul ca azbestul poate avea efecte ce se resimt ulterior. Cele mai serioase probleme medicale apar la cativa ani dupa expunerea la azbest, asadar continua sa ai examene medicale regulate.
In cazul in care fumezi, renunta la fumat pentru a scadea riscul aparitiei complicatiilor pulmonare.
Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment