6 beneficii nutritionale ale frunzelor de menta
Beneficiile frunzelor de menta sunt dintre cele mai variate. Spre exemplu, ele sunt deosebit de bogate in antioxidanti. Antioxidantii aduc beneficii sanatatii, protejand organismul de afectiuni cum ar fi cancerul, bolile de inima si Alzheimer.
Frunzele de menta sunt deosebit de versatile, putand fi folosite atat proaspete cat si uscate, in sucuri, ceaiuri sau chiar mancare. Menta este o planta care creste cu usurinta pe teritoriul tarii noastre, fiind larg raspandita si accesibila.
6 beneficii ale mentei asupra sanatatii
Frunzele au fost folosite in scopuri medicinale, inca din vremurile antice. Menta a fost folosita cel mai des pentru tratarea afectiunilor pulmonare si de stomac.
Frunzele proaspat culese erau folosite pentru infumusetare. Dupa ce erau spalate in prealabil, frunzele se foloseau pentru curatarea smaltului dintilor, in scopul de a albi dantura.
1. Stimuleaza digestia
Frunzele de menta pot fi folosite cu succes pentru stimularea digestiei si ameliorarea durerilor de stomac. Menta are capacitatea de a decongestiona stomacul si de a elimina crampele, deoarece stimuleaza productia de saliva. Prin gustul sau puternic, menta determina organismul sa produca mai multa saliva, iar acest lucru ajuta la digerarea bolului alimentar.
2. Ajuta ficatul
Atunci cand ficatul nu iti functioneaza cum trebuie, energia iti dispare. Unul dintre beneficiile mentei este acela de a ajuta ficatul sa functioneze mai usor. Asupra ta, efectul se va resimti sub forma tonusului ridicat, fiind capabila de a participa in activitatile zilnice fara a te simti la fel de obosita.
3. Ajuta la scaderea temperaturii corpului
Menta are capacitatea uimitoare de a iti ajuta corpul sa se racoreasca. Acest lucru este in deosebi benefic in zilele toropitoare de vara sau in timpul activitatilor fizice.
In plus, ceaiul de menta ajuta la ameliorarea simptomelor racelii.
4. Un ajutor impotriva astmei
Unul dintre efectele mentei este efectul antiinflamator. Fie ea proaspata sau uscata, ajuta la decongestionarea cailor respiratorii. Pentru prevenirea crizelor de astma, consuma menta, ca parte a dietei tale.
Sfat: nu consuma prea multa menta, deoarece poate avea un efect iritant cand este consumata in exces.
5. Efect expectorant
Un alt efect benefic al mentei este de curatare a mucoasei care poate bloca caile respiratorii. Efectul expectorant este unul dintre cele mai cunoscute puncte forte ale plantei, ea fiind folosita ca ingredient de baza in:
- Creioane nazale
- Bomboane
- Ceaiuri pentru raceala si gripa
- Spray-uri nazale
Mucusul este eliminat de organism atat din bronhii, cat si din trahee, plamani si caile respiratorii, ajutand in mod direct la imbunatatirea si usurarea respiratiei.
6. Ajuta in lupta impotriva cancerului
Datorita valorilor sale nutritionale, menta este un aliat impotriva cancerului. Efectul antioxidant ajuta la formarea de celule noi in organism si la mentinerea sanatatii lor. Cancerul se formeaza ca urmare a degenerarii cresterii unor celule din organism, celule care in timp formeaza tumori canceroase.
Deci un principal beneficiu al mentei este acela de a ajuta celulele sa se mentina sanatoase, contribuind la prevenirea producerii de mutatii cancerigene.