Ture cu caiacul – recreatie si sanatate
Vremea calda te indeamna sa iesi la soare, sa faci sport si miscare. Caiacul iti poate fi un companion de nadejde, Romania dispunand de nenumarate zone pitoresti accesibile pe aceasta cale. Turele cu caiacul sunt atat o sursa de distractie cat si una de sanatate.
Recreatie
Ajuta la intarirea psihicului
Nenumarate dezechilibre psihice pot fi amelioarate prin miscare si soare. Miscarea ajuta la imbunatatirea circulatiei si la oxigenarea creierului. Capacitatea mentala este dovedita ca fiind mai mare dupa 20 de minute de efort fizic decat inainte. Mai mult, serotonina, denumita si “hormonul fericirii” este eliberata in organism in timp ce faci miscare. Plimbarile cu caiacul presupun o forma de efort fizic ce aduce cu sine aceste beneficii.
Soarele ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reducand nivelul stresului resimitit. Turele cu caiacul se desfasoara de regula in zilele insorite si prin regiuni frumoase. Fauna si flora de la marginea apelor este deosebita, oferindu-ti un moment de respiro, departe de stresul cotidian si gandurile negre.
Sfaturi practice: Foloseste vesta de salvare chiar daca stii sa inoti. Protejeaza-ti capul cu o palarie de soare. In zilele foarte insorite, nu iti uita ochelarii de soare acasa (reflexiile apei iti pot tulbura vederea). Foloseste lotiunea de plaja pentru protejarea pielii.
Imbunatateste coordonarea mana-ochi
Iti poti imbunatati coordonarea prin faptul ca vei fi nevoita sa carmuiesti caiacul in avalul apei. Daca esti incepatoare, nu te avanta in apele involburate ale raurilor, ci mai degraba in zone cu apa cat mai statatoare pana cand inveti sa coordonezi bine caiacul.
Sanatate
Pierderea in greutate
Pentru a deplasa caiacul, este nevoie sa depui un anumit grad de efort. In medie, este estimat faptul ca poti arde in jur de 450 de calorii pe ora, avand avantajul de a te recrea in acelasi timp.
Vitamina D
Timpul petrecut in aer liber presupune producerea si fixarea vitaminei D, cu ajutorul soarelui. Vitamina D ajuta la intarirea oaselor si prevenirea bolilor precum osteoporoza si la ameliorarea simptomelor reumatice.
Tonifierea muschilor
Acest tip de exercitiu fizic necesita folosirea muschilor abdominali, ai spatelui, bratelor, cervicali si nu in ultimul rand, muschii picioarelor.
Muschii abdominali te vor ajuta sa mentii echilibrul caiacului si vor fi implicati in controlul directiei de mers. Intoarcerea caiacului presupune rotirea partii superioare a corpului, ceea ce inseamna ca toti muschii din aceasta zona vor participa la miscare. Fiecare intoarcere a caiacului va contribui la tonifierea muschilor superiori.
Muschii picioarelor sunt si ei implicati in mentinerea echilibrului caiacului. Incordarea constanta a acestor grupe de muschi determina intarirea si tonifierea lor, in timp.
Sanatatea inimii
Miscarea continua a caiacului determina crearea unui ritm al respiratiei constant si egal. Fiind un exercitiu care se desfasoara de regula timp de cateva ore, el ajuta la imbunatatirea muschiului inimii. Caiacul este versatile, si diferite tipuri de caiac pot fi folosite pentru diferite intensitati sportive. Caiacul folosit pe rau de munte spre exemplu, necesita mult mai multa energie si coordonare decat caiacul de lac. Alege tipul de tura care crezi ca ti se potriveste cel mai bine conditiei tale fizice si experientei.