Ajutor slabire

5 afectiuni ce ar putea cauza cresterea in greutate

Obezitatea si supraponderalitatea sunt in atentia cercetatorilor si a specialistilor in domeniu, de mai bine de 30 de ani (la nivel mondial). A fost spus deseori ca tipul alimentatiei si stilul de viata influenteaza in mod direct cresterea in greutate. Acum stim ca mancarurile bogate in zaharuri si grasimi animale, cat si stilul de viata sedentar duc la obezitate si boli asociate, dar care altele pot fi cauzele cresterii tale in greutate?

Care ar putea fi cauzele cresterii tale in greutate?

1. Refluxul de acid gastric

Refluxul acidului gastric poate cauza senzatia foarte discomfortanta de arsura in partea inferioara a stomacului, atunci cand acidul ajunge in esofag. Persoanele care sufera de aceasta afectiune declara ca, mancarea le amelioreaza discomfortul creat de aciditatea stomacala. Durerea este ameliorata deoarece, atat mancarea in sine, cat si saliva produsa in timpul masticatiei, ajuta la neutralizarea acidului gastric.

Aceasta metoda de a “trata” problema refluxului gastric atrage cu sine mai multe efecte nedorite. In primul rand, odata digerata, mancarea produce din nou aceleasi simptome, poate chiar mai puternice decat initial. Printre acestea se numara: balonare, uneori ameteala si sughituri care dureaza pentru perioade mai lungi decat in mod normal.

Datorita faptului ca persoanele care sufera de aceasta afectiune gasesc comfort in mancare, tind cel mai adesea sa ia in greutate intr-un timp relativ scurt.

2. Ulceratii duodenale

Ulceratiile duodenale sunt iritatii ce apar la suprafata tesutului stomacal sau a intestinului subtire, ca rezultat al actiunii iritante a acidului gastric. Asemeni situatiei refluxului acidului gastric, mancarea ajuta la ameliorarea simptomelor dureroase care insotesc ulceratiile. Ameliorarea durerii apare in urma procesului de digestie, atunci cand peretii stomacului si ai intestinului subtire sunt acoperiti cu un strat alimentar.

Efectul asupra organismului, este simplu: de fiecare data cand mananci mai mult decat ai nevoie, caloriile in plus vor determina cresterea in greutate si eventual obezitatea.

3. Constipatia

De fiecare data cand te simti balonata si incarcata in zona abdominala, te gandesti ca ar putea fi din cauza kilogramelor in plus. Vestea buna este ca nu este neaparat ca aceasta sa fie cauza, ci mai degraba un efect al constipatiei. Cantarul iti va arata, cel mai probabil, cateva kilograme in plus. Acest lucru poate fi datorat faptului ca organismul tau nu elimina materia fecala asa cum ar trebui ca rezultat al constipatiei.

Atunci cand suferi de constipatie, organismul stocheaza fecalele in intestine, adaugand la greutatea ta corporala. Asadar, nu caloriile in plus sunt cauza. Cauta metode care sa iti pot stimula si ajuta digestia. Cateva dintre metodele sugerate sunt: alimentatia bogata in fibre, iaurturile si exercitiul fizic regulat.

4. Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil poate aparea ca urmare a:

  • unui nivel de stres ridicat si sustinut
  • a intolerantelor la diverse alimente si nu in ultimul rand,
  • a unui dezechilibru la nivelul florei probiotice.

Asemeni constipatiei, sindromul colonului iritabil poate duce la balonare si la inflamarea sistemului digestiv. Acestea atrag cu sine dorinta pacientului de a manca mai mult pentru ameliorarea discomfortului, fapt ce duce la ingrasare.

5. Colita sangeroasa

Unele tratamente pentru colita sangeroasa au steroizi in compozitia lor de baza. Steroizii tind sa creasca apetitul si cauzeaza o retentive mai mare de apa in organism. Pe langa senzatia de balonare, steroizii pot duce la redistribuirea depozitelor de grasime in zona gatului si a fetei.

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

8 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri