Beneficiile mai putin cunoscute oferite de soare
Sezonul rece isi face simtita prezenta din ce in ce mai putin, lasand loc soarelui si caldurii de primavara. Timpul pe care il petreci afara, in aer liber, iti poate aduce o serie de beneficii. Soarele este o sursa de sanatate, gratuita si la indemana tuturor. Beneficiile expunerii la soare sunt multiple, dar iata cateva poate mai putin cunoscute si importante.
Beneficiile ne apartin tuturor
Toata natura, inclusiv noi, beneficiem de proprietatile soarelui. Plantele absorb si metabolizeaza lumina soarelui prin fotosinteza, in acest fel hranindu-se. In ceea ce priveste oamenii, beneficiile soarelui nu sunt atat de simple pe cat am vrea.
Tipurile de piele
Diferite tipuri de piele, reactioneaza si metabolizeaza lumina soarelui in mod diferit. Aceasta diferenta este data de pigmentul pe care pielea il are. Spre exemplu, persoanele cu pielea alba, palida, se ard mai usor cand sunt expusi. Acest lucru ii face mai succeptibili cancerului de piele.
Timpul de expunere la soare cat si momentul zilei sunt 2 factori de care este bine sa tinem cont. In ciuda faptului ca soarele poate aduce cu sine unele dezavantaje legate de sanatatea pielii, atunci cand punem in balanta, el ofera mai multe beneficii.
Atentie: protejeaza-ti pielea aplicand crema de soare. Acopera-ti capul cu palarii, sepci etc.
Beneficiile pe care ti le ofera soarele
1. Expunerea la soare scade tensiunea arteriala
Studiile in domeniu atesta faptul ca unul dintre beneficiile soarelui este acela de a ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru este posibil datorita unui compus numit oxid nitric care ajuta la scaderea tensiunii in vasele de sange, in momentul in care soarele atinge pielea. Efectul este aproape imediat. Prin scaderea tensiunii arteriale in cazul hipertensivilor, soarele ajuta la prelungirea sperantei de viata.
Saderea tensiunii arteriale te protejeaza impotriva atacurilor de cord sau cerebrale.
2. Sanatatea oaselor
Este un fapt deja cunoscut ca soarele stimuleaza absorbtia de vitamina D. Vitamina D ajuta la fixarea calciului si a fosforului in oase, intarindu-le. Studiile recente arata ca, in timpul procesului de formare a vitaminei D, se formeaza si vitamin D3. Aceasta actioneaza direct asupra sanatatii sistemului osos, protejandu-te de riscul fracturilor de oase.
Sfat: expunerea la soare este in deosebi recomandata femeilor la menopauza si post-menopauza.
3. Soarele imbunatateste activitatea creierului
Vitamina D este responsabila si pentru functionarea creierului. Un studiu realizat atat pe femei cat si barbati cu varsta de peste 65 de ani, arata beneficiile vitaminei D. Soarele stimuleaza dezvoltarea celulelor nervoase responsabile cu memoria.
Asadar, expunerea ta la soare poate stimula o mai buna memorie.
4. Tratarea depresiilor usoare
Deprivarea de soare poate provoca o forma usoara de depresie. Aceasta apare de regula in lunile de iarna, cand soarele nu are prea multa putere. Persoanele care lucreaza in birouri sau alte incaperi pot fi afectate de depresie indusa de deprivarea de soare.
Soarele ajuta la producerea serotoninei. Serotonina este denumita si „hormonul fericirii” deoarece ajuta la inducerea unei stari de bine.
5. Imbunatateste calitatea somnului
Atunci cand vedem soarele, un mesaj este transmis creierului nostru. Hormonul somnului, melatonina, este inhibat pana cand soarele dispare din nou. Aceasta este o consecinta a evolutiei noastre, invatand corpul ca noaptea dormim, iar ziua ne mentinem activi.
Sfat: nu purta ochelari de soare de dimineata, pentru a ajuta creierul sa inteleaga ca este ziua. Astfel, vei avea o zi mai activa si te vei trezi mai repede.