Produsele lactate se gasesc sub o gama variata pe piata din Romania si nu numai. Datorita faptului ca laptele a fost o resursa alimentara importanta inca din trecut, consumul sau s-a inradacinat in traditiile culinare ale tuturor popoarelor, fara exceptie. Pe langa faptul ca produsele lactate sunt larg raspandite in comert, acestea aduc cu sine o serie de beneficii pentru sanatate.
Produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu. Calciul imbunatateste sanatatea oaselor, intarindu-le. Calciul este de asemeni implicat in formarea (si in mentinerea sanatatii) dintilor.
Sfat: pentru intarirea oaselor, consuma 3 pahare de lapte sau echivalentul in alte produse lactate, zilnic.
Dietele bogate in potasiu ajuta la mentinerea densitatii si a presiunii din interiorul oaselor. Produsele precum iaurtul, laptele si laptele de soia, sunt surse sigure si bogate in potasiu.
Vitamina D are rolul de a mentine un nivel optim de calciu si fosfor. Cel mai important rol insa, este acela de a fixa calciul in oase. Vitamina D se formeaza in mod natural prin expunerea la soare, dar unele produse lactate sau din soia, contin vitamin D care a fost adaugata ulterior.
Sfat: alege produse cu Vitamina D, ca spre exemplu iaurt.
Produsele lactate contin grasimi animale in mod natural. Unii dieteticieni considera ca, grasimile de origine animala pot duce la ingrasare, insa noile studii atesta diferit.
Prin continutul de calciu, produsele lactate previn instalarea osteoporozei. Osteoporoza determina oasele sa devina mai fragile, iar incheieturile sunt mai rigide, devenind dureroase. Aceasta afectiune este cel mai des intalnita in randul femeilor aflate la post-menopauza. Pentru prevenirea acesteia, se recomanda exercitiul fizic regulat si o dieta echilibrata, bogata in calciu si vitamina D.
Consumul de produse lactate impreuna cu exercitiul fizic regulat efectuat in perioada copilariei si adolescentei, ajuta la buna dezvoltare si la intarirea sistemului osos. Sanatatea sistemului osos de pe parcursul vietii se bazeaza pe maniera in care acesta s-a dezvoltat in copilarie si adolescenta. In aceasta perioada, masa osoasa se definitiveaza, urmand sa afecteze sau nu, osatura de la maturitate si batranete.
Consumul de produse lactate este asociat si cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Datorita continutului nutritional, aceste produse au capacitatea de a scadea presiunea arterial in cazul adultilor.
Prin continutul scazut de zaharuri, produsele lactate pot fi consumate fara teama diabetului de tip 2.
Continutul de grasime din produsele lactate este diferit, de la un tip de produs la altul. De asemeni, in cadrul aceluiasi tip de produs, continutul de grasime poate fi diferit. Acesta este exprimat in procentaje, iar producatorii il afiseaza in mod vizibil de produsele lor.
Lactatele sunt bogate in grasimi saturate si colesterol, iar acestea pot avea implicatii asupra sanatatii tale. Dietele bogate in grasimi saturate cresc nivelul colesterolului “rau” (colesterol lipoproteic cu densitate scazuta), care poate creste riscul atacurilor de cord. Din acest motiv, cea mai buna solutie pentru a selecta doar beneficiile oferite de produsele lactate este sa selectezi pe acelea cu un continut cat mai redus de grasime.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment