12 beneficii ale consumului de ceai
Indiferent daca esti un impatimit al gustului de ceai sau un consumator al acestuia „in situatii de criza”, este important sa-i cunosti beneficiile. Cercetatorii le asociaza cu polifenolii (antioxidanti) si cu fitochimicalele. Desi majoritatea studiilor s-au concentrat pe impactul ceaiului verde si negru si celelalte tipuri au un impact pozitiv asupra sanatatii consumatorilor daca sunt baute corespunzator.
Iata 12 beneficii ale consumului de ceai
1. Rezistenta la efort
Ceaiul poate contribui la cresterea rezistentei la efort. Oamenii de stiinta au descoperit ca prezenta catehinei in ceaiul verde ajuta organismul sa consume rezervele de grasime, ceea ce conduce la o imbunatatire a rezistentei musculare.
2. Atac de cord
Consumul de ceai poate reduce riscul de atac de cord. Totodata, poate proteja impotriva bolilor cardiovasculare si degenerative.
3. Cancer
Antioxidantii prezenti in ceai pot preveni aparitia diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar, pulmonar, ovarian, uterin, de colon, de piele, de prostata etc. E important totusi sa nu te bazezi doar pe consumul de ceai, un stil de viata sanatos te va tine intotdeauna departe de riscuri de acest gen.
4. Boli neurologice
Ceaiul ajuta in lupta cu radicalii liberi. Desi organismul este programat genetic sa le faca fata de unul singur, acesta nu e eficient in proportie de 100%. Asa ca proprietatea ceaiului de absorbtie a radicalilor de oxigen chiar ajuta in preventia bolilor neurologice si cardiovasculare asociate.
5. Hidratare
Simplu spus, ceaiul ajuta la hidratarea organismului.
6. Parkinson
Consumul de ceai este asociat cu un risc redus de contactare a bolii Parkinson.
7. Razele ultraviolete
Ceaiul poate proteja impotriva razelor ultraviolete. E binecunoscut faptul ca expunerea la soare excesiva poate dauna grav sanatatii pielii. Ceaiul verde poate actiona ca o crema cu factor de protectie crescut.
8. Fumatul
Consumul regulat de ceai poate reduce efectele nocive ale fumatului, ducand la un risc redus de cancer pulmonar.
9. Diabet de tip 2
Ceaiul verde poate avea beneficii pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. Studiile indica faptul ca acesta poate contribui la o mai buna procesare a zaharurilor din sange.
10. Radiatii
Ceaiul poate ajuta la recuperarea de dupa radiatii. Fie ca este vorba despre protectia pe care o ofera impotriva degenerarii celulare in urma expunerii la radiatie, sau despre refacerea pielii afectate, acesta poate fi utilizat ca adjuvant in tratamente.
11. Sistemul osos
Ceaiul verde contribuie la asimilarea mineralelor la nivelul sistemului osos.
12. Boli degenerative
Ceaiul poate fi un agent eficient in preventia si tratamentul bolilor neurologice, in special a celor degenerative (Alzheimer), prin impactul benefic al polifenolilor asupra memoriei si invatarii.
Sfaturi practice
Desi majoritatea studiilor sustin efectele benefice ale ceaiului, trebuie sa aveti in vedere o serie de lucruri inainte de consumul acestuia:
- Beti-l la temperatura camerei. Consumul excesiv de bauturi fierbinti pot creste riscul de cancer esofagian. Lasati-l sa se raceasca inainte sa va bucurati de el.
- Organismele reactioneaza diferit pentru ca sunt unice, deci reactiile chimice produse la nivel celular pot produce efecte diferite. Un anumit tip de ceai poate să fie benefic pentru o persoană și dăunător pentru alta.
- Consumați-l cu măsură. Ceaiul în exces poate avea efecte negative datorita continutului de teina si deoarece poate conduce la eliminarea vitaminelor si mineralelor necesare organismului.