Cum poti urma o dieta saraca in colesterol
Un nivel mare al colesterolului poate creste sansele unui atac vascular. Bolile de inima sunt deseori cauzate de un stil alimentar bogat in colesterol. Dar cum poti urma o dieta saraca in colesterol cum atatea tentatii in jur?
Riscurile unui colesterol mare
Colesterolul mare (in mod deosebit cel lipoproteic cu densitate scazuta) poate prezenta mai multe riscuri asupra organismului. El prezinta un risc major pentru arteroscleroza, atac de cord si infarct.
Grasimile bune si cele daunatoare
Nu toate grasimile sunt daunatoare. Atunci cand iti gandesti dieta, tine cont de provenienta mancarii tale. Colesterolul provine strict din grasimile de origine animala. Carnea rosie (de vita) si produsele lactate sunt principalele produse pe care este bine fie sa le eviti in intregime sau sa reduci consumul lor.
Grasimile saturate sunt acele grasimi care sunt in mod obisnuit pastrate la temperatura camerei. Ele sunt in forma solidificata. Modalitatea in care aceste grasimi (exemplu: untul) se solidifica pentru a fo stocat, se solidifica si pe arterele noastre. Branzeturile sunt o forma de grasimi saturate si consumul lor poate prezenta anumite riscuri asupra sanatatii.
Pe langa grasimile de origine animala, uleiul de cocos si palmier pot duce la cresterea nivelului colesterolului.
Locul destinat celor mai daunatoare produse este rezervat produselor ce contin grasimi hidrogenate. Mai exact, produselor de patiserie si margarinei. Ele decresc colesterolul „bun” si cresc colesterolul lipoproteic.
Cel mai bun sfat pentru a iti mentine colesterolul sub control, nu este evitarea integrala a acestor produse. Cea mai rationala metoda este aceea de a consuma in cantitati cat mai mici. Constientizeaza riscul pe care il reprezinta si urmeaza exemplul dietelor care reduc nivelul colesterolului.
Metode ce te ajuta sa reduci nivelul colesterolului
Daca urmezi dieta potrivita, poti reduce nivelul colesterolului cu pana la 15%, fara ajutorul medicamentelor.
Coloreaza-ti farfuria
Cel mai simplu si sigur sfat pentru reducerea colesterolului este: incearca sa iti umpli farfuria de culori. Consuma legume care au culori diverse, combina-le in orice fel, indrazneste sa fii creativa. Pe langa faptul ca legumele sunt bogate in nutrienti si fibre, ele mai au si o fata ascunsa. Din punct de vedere psihologic, mancarea colorata iti creste apetitul devenind mai atragatoare si iti da o stare de bine si de relaxare prin coloritul variat.
Adopta stiluri culinare noi – experimenteaza
Fa mai putin loc mancarurilor bogate in colesterol prin schimbarea manierei de a gati. In loc sa prajesti in baie de ulei, incearca sa fierbi, sa coci la cuptor si sa inabusi diferite mancaruri. Orezul gatit prin inabusire este felul traditional al chinezilor de a gati, legumele inabusite sunt folosite de tailandezi si indonezieni, somonul crud este in traditia japonezilor si exemplele pot continua. Poti invata de la aceste popoare cum sa gatesti sanatos. Cea mai mare rata de viata din lume este cea a japonezilor. Si tu poti invata de la ei!
In traditia romaneasca, oul fiert in apa cu otet este specific mai multor regiuni ale tarii. Combina-l cu cateva legume care iti plac si o felie de paine integrala, de ce nu, prajita. Un astfel de mic dejun nu numai ca este sarac in colesterol „rau”, dar ajuta la digestie, scade aciditatea stomacala si ofera nutrientii necesari inceperii zilei.
Inlocuieste untul sau grasimea naturala cu grasimi vegetale.
Mananca produse lactate cu un continut de grasime cat mai scazut.