Ce noutati avem despre alergia la gluten si boala celiaca

Ce stim nou despre alergia la gluten si boala celiaca vine in urma ultimelor cercetari si descoperiri in domeniu. Noile descoperiri dau o speranta de vindecare celor care sufera de alergia sau intoleranta la gluten.

Boala celiaca este o boala autoimuna care are o predispozitie genetica. Ea afecteaza aproximativ 1% din populatie si este declansata de o intoleranta sau alergie la gluten. Stim despre alergia la gluten ca se manifesta prin afectarea mai multor organe ca: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător.

Alergia la gluten

Glutenul este continut de mai multe produse alimentare dar si cosmetice, unele medicamente si suplimente nutritive.

Printre produsele alimentare, cele mai comune sunt painea si produsele de patiserie, dar poate fi regasit in bere si prajituri.

Alimente bogate in gluten

Pe langa alimentele mai sus mentionate, iata o lista a alimentelor mai putin cunoscute ca avand gluten:

  • sosul de soia,
  • hot dog,
  • muraturile,
  • acadelele,
  • burgeri vegetarieni,
  • chipsuri,
  • dessing pentru salata.

Cititi mereu cu atentie etichetele pentru a evita consumul accidental de gluten.

Boala celiaca

Boala celiaca (celiahie) se refera la boala care afecteaza absorbtia de nutrienti din intestinul subtire. Aceasta boala a fost in mod general considerata de catre specialisti ca fiind o boala transmisa genetic.

Simptomele alergiei la gluten asociate cu boala celiaca

Simptomele alergiei la gluten asociate cu boala celiaca pot aparea la orice varsta si pot fi: oboseala nejustificata, diaree, anemie, dureri abdominale, afte bucale, depresie, dermatite, afectiuni dentare, osteoporoza si uneori, infertilitate.

In ciuda faptului ca aproximativ 40% din oameni sufera de intoleranta la gluten, doar 3% din ei dezvolta boala celiaca. Acest lucru poate fi datorat faptului ca doar unii au suferit de anumite infectii virale care le-au declansat boala.

Ce stim nou despre alergia la gluten si boala celiaca?

Studiile recente realizate asupra intolerantei la gluten aduc noi evidente asupra bolii celiace. Aceasta boala determina sistemul imunitar sa considere glutenul ca pe un pericol asupra sanatatii organismului, atacandu-l.

Afectiunea poate fi defapt provocata de o infectie virala. Printre aceste virusuri se numara:

  • rotavirusul – el poate produce simptome ca diareea
  • adenovirusul – el poate provoca raceli si gripe
  • virusul hepatitei C.

Acest gen de virusuri poate produce schimbari in modul in care organismul percepe si accepta glutenul. Noile studii dau o speranta acelora care sufera de intoleranta si alergiile provocate de gluten. Acum medicii specialisti pot aborda aceasta intoleranta si pot elimina efectele nedorite ale bolii celiace, din interior, prin tratarea cauzei. Datorita faptului ca acum se fac vinovati anumiti virusi de aceasta intoleranta, tratarea se face prin eliminarea virusurilor.

Virusii sunt relativ usor de depistat in urma unui control medical de specialitate.

Sperante pentru viitor

Daca infectiile virale sunt dovedite a fi unica cauza a intolerantei la gluten si a dezvoltarii bolii celiace, atunci exista sanse de tratament. Oamenii de stiinta doresc sa previna aceasta boala si simptomele ei printr-un vaccin care sa stopeze infectille virale.

Acest vaccin nu este momentan disponibil pe piata, dar prognosticul se arata favorabil pentru anii urmatori.

 

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *