Noutati

L-carnitina – ce este, la ce ne serveste si cum sa o folosim

L-carnitina este un amino-aicid care se gaseste in mod desosebit in carne. Mai multe studii au dovedit faptul ca acesta poate avea o serie de beneficii asupra sanatatii. El este extras si folosit in mod deosebit pentru dietele de slabit, dar nu numai. Poate fi gasit sub forma de supliment nutritiv sau in alimente.

Noile studii arata ca pot exista si efecte secundare nedorite despre care ar trebui sa stii, pentru a lua deciziile alimentare corecte.

Beneficiile L-carnitinei

Cura de slabit

Daca doresti sa slabesti, atunci acesta este amino-acidul de care ai nevoie. L-carnitina transfera acizii grasi (ca trigliceridele) la mitocondrii, pentru a fi oxidate pentru a produce energie. Diminueaza formarea depozitelor de grasime si iti creste fitness-ul, ceea ce insemna ca poti face mai mult exercitiu fizic si te poate ajuta da iti cladesti corpul pe care ti-l doresti.
Este cunoscut pentru reducerea oboselii si a senzatiei de foame, motiv pentru care el iti poate fi un element important al dietei de slabit.

Masa musculara

L-carnitina ajuta la formarea si intarirea musculaturii. Suplimentele ajuta la cresterea fortei musculare si intr-un final, la cresterea masei musculare. Suplimentul cu L-carnitina este folosit de catre aceia care doresc un corp cat mai musculos intr-un timp cat mai scurt.

Masa osoasa

Odata cu varsta, osteoporoza, artroza si alte afectiuni iti pot afecta sanatatea oaselor. Cele mai afectate sunt persoanele in varsta si femeile aflate la menopauza si post-menopauza. Din fericire, L-carnitina are proprietatea de a incetini procesul de degradare a masei osoase. Totodata, are proprietatea de a imbunatati micro-structura oaselor.

Boli de inima

Mai multe studii arata ca L-carnitina poate fi folosita in combinatie cu tratamentele medicale pentru tratarea si amelioararea anginei pectorale. Unele studii arata ca suplimentele administrate dupa un atac de cord, previn un viitor atac.

Diabet de tip II

Persoanele care sufera de diabet tip II pot beneficia din suplimentarea alimentatiei cu L-carnitina. Acesta ajuta diabeticii prin cresterea oxidarii glucozei, la asimilarea si stocarea ei.

Femeile care alapteaza

Proaspetele mamici care opteaza pentru alaptarea pe cale naturala, au in general o carenta de L-carnitina. Prin suplimentarea L-carnitinei, mamicile pot pierde mai usor din greutatea extra care a fost acumulata odata cu sarcina.

Ce nu stiam despre riscurile L-carnitinei

Pana recent, L-carnitina era considerata ca fiind exclusiv benefica organismului. Studii recente realizate de laboratoare de prestigiu cum ar fi cel de la Harvard, au gasit noi informatii care ne dezvaluie mai mult dacat partea frumoasa a acestui amino-acid.

Studiile sugereaza ca metabolizarea L-carnitinei provoaca acumularea de toxine (numite trimetilamine) care trec in sange. Aceste toxine sporesc acumularea de colesterol in celulele inflamatorii din placile aterosclerotice, marind riscul de atac cerebral si infact. Acest fapt nu a fost cunoscut pana de curand, motiv pentru care in statele dezvoltate au fost facute avertismente medicale cu privire la consumul prea mare de carne.

Solutia?

Solutia se gaseste in dieta ta. Daca L-carnitina provenita din carnea animala poate avea efecte devastatoare asupra inimii si a creierului tau, afla ca exista si vesti bune. L-carnitina poate contribui la micsorarea riscului aparitiei aterosclerozei la personele cu alimentatie vegetariana si vegana, datorita faptului ca amino-acidul este secretat de plante si nu de un animal.

L-carnitina se gaseste predominant in:

Carne de vita (95 mg)
Carne de porc (27.7 mg)
Piept de pui (3.9 mg)

O dieta variata va insuma intre aproximativ 20 si 200 de mg de L-carnitina pe zi. Persoanele care au o alimentatie vegetariana sau vegana consuma in jurul a 1 mg de L-carnitina pe zi, deoarece legumele au un continut al acestui amino-acid, net mai mic decat carnea.

Alte alimente bogate in L-carnitina:

Nuci
Seminte
Brocolli
Usturoi
Kale
Piersici
Banane
Polen de albine
Porumb
Sparanghel

Dovleac

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

10 ore

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

o zi

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

2 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

2 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

3 zile

Reteta de weekend – burgeri cu zucchini, ii vei adora!

Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri