Sport si miscare

Sanatatea oaselor tale este data nu doar de calciu

Sanatatea oaselor este data de prezenta calciului in organism dar exista si alti factori de care este recomandat sa tinem  cont in viata de zi cu zi. Pana recent, ideea conform careia laptele si calciul duc la intarirea oaselor a fost una general acceptata. Studiile recente arata ca acestea sunt insuficiente pentru prevenirea osteoporozei si mentinerea sanatatii sistemului osos.

Odata ce imbatranim, osteoporoza poate duce la schimbari in calitatii vietii. Este o afectiune serioasa, care afecteaza in principal femeile aflate dupa varsta de 55 de an, si se datoreaza reducerii densitatii masei osoase.
Osteoporoza si alte afectiuni se declanseaza ca urmare a schimbarii gradului de replicare a celulelor. Pe scurt, imbatranim.

1. Osteoporoza

Osteoporoza afecteaza densitatea masei osoase. Reducerea densitatii oaselor duce la fragilitate, fracturi si alte leziuni. Osteoporoza este cea mai intalnita cauza a fracturilor pentru care batranii au nevoie de ingrijiri medicale. Recuperarea se face deseori greu si aproape niciodata complet. Fracturile si fisurile pot duce la pierderea sau reducerea mobilitatii, iar persoana in cauza isi pierde din independenta. Aceste lucruri fac ca, deseori, calitatea vietii sa fie mai redusa datorita mobilitatii  mai scazute, a gradului de regenerare scazut in cazul persoanelor in varsta .

2. Menopauza si post-menopauza

Femeile care trec prin perioada menopauzei si post-menopauzei sunt mai predispuse la osteoporoza datorita scaderii nivelului de estrogen. Majoritatea femeilor stiu care este riscul la care sunt supuse si incep sa ia suplimente cu calciu.

3. Suplimentele de calciu

Calciul este important pentru intarirea oaselor. Totusi, acesta nu este suficient pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei. Nu numai ca organismul tau are nevoie de magneziu si alti nutrienti pentru a asimila calciul in oase, dar si exercitiile de intarire a sistemului osos sunt necesare. Nici o cantitate de calciu, oricat de mare, nu te poate ajuta sa previ osteoporoza.

4. Sala de fitness si sanatatea oaselor

Numeroase studii dovedesc faptul ca exercitiile regulate de fitness ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si la prevenirea osteoporozei.
Universitatea din Ontario a condus un studiu pe un grup de femei cu varste de peste 55 de ani care au fost rugate sa urmeze un training de forta (ridicare de greutati) timp de un an. Studiul arata ca densitatea osoasa a coloanei vertebrale le-a fost crescuta cu pana la 9%. Ba chiar mai mult, femeile care aveau un stil de viata sedentar inregistrau o scadere a densitatii oaselor, facandu-le mai susceptibile osteoporozei. Mai exact, femeile care nu faceau sport si nu ridicau greutati aveau o scadere a densitatii oaselor cu pana la 2.5% fata de celelalte.

5. Cresterea longevitatii

Sanatatea sistemului osos, muscular si circulator ofera un echilibru mai bun si previn astfel, cazaturile, rupturile de sold, bazin, picior etc. In cazul unei persone in varsta, acestea pot afecta sanatatea generala intr-un mod dramatic.  Ruptura de sold inseamna deseori imobilitate si dependenta de cei din jur. Ridicatul de greutati la sala de fitness are beneficiul de a imbuntati pe langa sistemul muscular, si pe cel muscular, circulator si respirator.

6. Sport si exercitiu fizic

Ridicarea de greutati nu se refera la antrenamente lungi si greoaie ca cele orientate sportivilor.
O multitudine de exercitii pot stimula sanatatea oaselor. Exercitiul de ridicare a greutatilor face ca densitatea oaselor sa creasca precum creste cea a muschilor cand sunt supusi la efort fizic.
Exercitiile de aerobic ajuta in mod deosebit la sanatatea sistemului circulator. Combinate cu exercitiile de ridicat greutati, acestea iti pot conferi un organism cat mai sanatos.

Sfat: Pentru a beneficia de cresterea densitatii osoase, sunt suficiente 15-30 de minute de ridicat greutati in fiecare zi.

Diaconescu Adina

Leave a Comment
Share
Autor
Diaconescu Adina

Ultimele articole

Sanatatea digestiva. Ai grija de tine in mod natural

Sanatatea digestiva este un aspect esential al starii de bine, asa ca ar trebui sa-i…

24 de ore

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

2 zile

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

3 zile

Cum functioneaza sauna cu infrarosu si ce avantaje are fata de sauna clasica?

Sauna nu mai este de mult doar un rasfat de weekend, ci a devenit un…

3 zile

Masa de pranz in weekend. Idei pentru a mentine o silueta zvelta!

Masa de pranz in weekend poate fi o reala provocare, in special atunci cand suntem…

6 zile

Bacalaureat in 2025 – cum iti poti sustine copilul?

Drag parinte, timpul copilului dvs. este deosebit de important, cu atat mai mult pentru perioada…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri