Florile de lumanarica te ajuta sa iti detoxifici organismul
Florile de lumanarica te ajuta sa iti detoxifici organismul intr-un mod usor si natural. Lumanarica este o planta folosita inca din vremuri antice in tratarea diferitelor afectiuni. Planta are flori galbene si se poate gasi pe teritoriul Romaniei, in anotimurile insorite si uscate.
Efect expectorant al frunzelor de lumanarica
Planta contine un grup de substante deosebit de benefice in cazul racelilor, a gripei, sau a oricarei afectiuni care stimuleaza aparitia mucusului in organism.
Acest grup de substante se numeste saponozide. Acestea sunt de origine vegetala si in contact cu apa produc o spuma abundenta care are un benefic efect expectorant.
Lumanarica are beneficiul de a fluidiza si usura expectoratia (eliminarea) secretiilor produse de caile respiratorii (trahee, alveole pulmonare si bronhii). Planta iti ajuta organismul sa elimine excesul de mucus si sa amelioreze inflamatiile si iritatia produse de raceala.
Poti folosi lumanarica si pentru ameliorarea tusei productive deoarece ea ajuta la curatarea plamanilor de mucus.
Pe langa ameliorarea simptomelor racelii, poti preveni raceala si gripa. Urmeaza o dieta bogata in plante, cereal si seminte si consuma in paralel ceai de lumanarica. In acest fel iti vei ajuta organismul sa curate depunerile de mucus.
Digestia si sanatatea intestinului subtire
Rolul intestinului subtire este acela de a absorbi nutrientii din mancarea ajunsa din stomac. Nutrientii vor fi absorbiti din intestinul subtire in sange, urmand sa hranesca celulele organismului.
Digestia poate fi imbunatatita prin consumul de alimente bogate in fibre. Legumele, fructele si cerealele integrale au continutul cel mai mare de fibre. O dieta vegetala te va ajuta sa previi crampele abdominale, hemoroizii, constipatia, obezitatea, problemele de inima si cancerul.
Deseori, datorita unei alimentatii deficitare, un strat mucoid se depune pe peretii intestinului subtire. Acest lucru ingreuneaza procesul degestiv. Asimilarea vitaminelor si a mineralelor din alimente se face cu greutate, acest lucru dand senzatia de foame continua. Efectele asupra sanatatii pot fi de lunga durata: vei lua in greutate, vei simti senzatia de balonare, de oboseala si apatie.
Datorita proprietatilor florilor de lumanarica, poti curata mucusul din intestinul subtire. Pentru atat timp cat consumi lumanarica, poti considera ca faci o cura de detoxifiere fara a face schimbari dramatice in stilul de viata sau alimentatie. Pur si simplu cauta sa folosesti fie florile uscate, fie suplimente nutritive pe baza de lumanarica.
Mod de folosire
Adauga o lingurita de flori uscate la o ceasca de apa fierbinte. Acopera cana si lasa la infuzat pret de minim 10 minute, sau fierbe apa cu florile timp de 10 min. Strecoara bine apa inainte de a bea ceaiul. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda consumul a 2 cesti de ceai pe zi.
Poti utiliza frunzele uscate pentru a face: infuzie, decoct, sirop si tinctura.
Alte beneficii
- Lumanarica este un puternic aliat in tratarea diverselor afectiuni.
- Actiune analgezica si antiinflamatoare – datorita iridoidelor, planta poate fi folosita in combaterea durerilor
- Actiune diuretica – flavonul continut de planta are efecte diuretice. Ea poate fi folosita pentru curatarea si stimularea rinichilor
Recoltarea plantei
Odata culese, florile galbene de lumanarica se lasa la uscat si se depoziteaza in borcane acoperite sau alte recipiente cu capac aflate la dispozitie.