Viata sedentara are un leac: exercitiul fizic

Viata sedentara duce la cresterea in greutate si obezitate. Obezitatea este in plina crestere in randul cetatenilor din lumile dezvoltate. Aceasta epidemie a obezitatii vine ca urmare a unui stil de viata sedentar. Pa langa kilogramele in plus, sedentarismul afecteaza in mod negativ organismul.
Femeile care au un stil de viata sedentar sunt mai predispuse la osteoporoza. Exercitiul fizic stimuleaza fixarea calciului in oase, ajuta la sanatatea sistemului digestiv, respirator, muscular, circulator si osos.
Poate ca incerci sa iti schimbi viata inspre mai bine, poate ca medical sau prietenii ti-au recomandat sa faci mai multa miscare. Dar pentru ca nu este usor sa iti schimbi stilul de viata, iata cateva exercitii cu care poti incepe:

Mersul pe jos

Mersul pe jos este o modalitate de a te misca care este la indemana tuturor. Mersul pe jos iti poate garanta ca vei arde calorii, pierde in greutate si iti poate imbunatati starea de sanatate. De asemeni, el reprezinta o modalitate excelenta de a incepe un stil de viata activ.
Pentru incepatori: este important sa cresti gradual distantele parcurse. Incerca sa te plimbi prin zone naturale care iti plac, cum ar fi in parc sau la marginea unui lac. Incearca sa mergi cate 15 minute de doua ori pe zi. Apoi, creste timpul pana cand ajungi la o ora intr-o singura repriza de mers.

Medicii specialisti atesta ca mersul pe jos timp de 60 de minute poate ajuta la pierderea in greutate si imbunatatirea starii generale de sanatate.
Mergi pe jos impreuna cu altcineva. Acest lucru creste sansele ca amandoua/amandoi sa exersati regulat si sa va pastrati programul impus.
Cumpara incaltaminte comoda, de preferat sport. Daca suferi de afectiuni la nivelul genunchiului, soldurilor sau gleznei, atunci incearca sa faci un alt sport (ex. inotul).

Mersul pe bicicleta

Asemeni mersului pe jos, mersul pe bicicleta este o activitate recreationala care poate fi la indemana tuturor. Avantajele sunt acelea ca poti parcurge distante mai mari decat mersul pe jos si poti depune cat efort doresti tu. Asemeni mersului pe jos, incearca sa cresti gradual intensitatea miscarii si timpul parcurs. Descopera locuri noi si plimba-te cat mai mult prin natura. Gaseste-ti o partenera de companie cu care sa te plimbi.
Daca incerci sa iti reconstruiesti tonusul muscular, incepe cu o bicicleta de oras. Geometria data de cadrul ei iti va permite sa stai confortabil in sa. Schimba masina cu bicicleta atunci cand faci cumparaturile zilnice sau te deplasezi pe distante scurte.
Pentru a exersa muschiul inimii (exercitiu cardio), incearca sa treci la o bicicleta de tip cursiera sau semicursiera. Datorita geometriei, a aderentei mici la sosea si a greutatii sale, te poti deplasa rapid cu aceasta. Tot datorita acestor calitati, pedalarea se face intr-un ritm mult mai alert. Astfel, respiratia devine mai rapida, circulatia sangelui se inteteste si bataile inimii sunt mai rapide.

Inotul

Inotul este un alt exercitiu deosebit de benefic sanatatii. Spre deosebire de mers, inotul nu pune o mare presiune pe articulatii si coloana vertebrala.
Incepe exercitiile de inot gradual. Continua sa cresti intensitatea si durata exercitiului pe masura ce iti adaptezi corpul la noul stil de viata.
Inotul ajuta la slabire in mod natural. Multe grupe de muschi sunt angrenate in miscarile necesare inotului. Din acest motiv el ajuta la arderea multor calorii si la crearea unui tonus muscular general foarte bun.
Un alt sport de apa asociat pe care il poti incerca este aerobic in apa.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *