Sportul este o sursa de sanatate – acesta este un fapt general cunoscut inca din grecia antica. Vremea buna este in toi si noi suntem in asteptarea verii si a zilelor senine. Natura se trezeste la viata, si odata cu ea, si energia noastra. In aceasta perioada este indicat sa petreci cat mai mult timp liber in aer liber, sa faci miscare, ba chiar un sport.
Sportul se refera in principal la efortul fizic sustinut. El aduce cu sine beneficii dintre cele mai variate. Imbunatateste starea de spirit, ajuta la cresterea performantelor intelectuale, ajuta la reducerea colesterolului si imbunatateste sanatatea musculaturii si a tesuturilor.
Dar atentie! Sportul poate provoca si unele probleme de sanatate.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa incepi sa te bucuri de un sport si sa eviti consecintele negative.
Poate ca ai luat o pauza din a mai face un sport si acum consideri sa reincepi. Poate ca ai renuntat doar pe perioada iernii, sau poate ca ai suferit de anumite conditii medicale care nu ti-au permis sa faci prea mult efort. Oricare ar fi fost motivul, inainte de te reapuca de sport, trebuie sa tii cont de anumite aspecte.
Organismul nu mai este la acelasi nivel fizic. Circulatia sangvina si musculatura nu mai sunt la aceeasi capacitate si nu mai sunt la fel de bine adaptate la efortul sustinut. Atunci cand incetam din a mai face un sport, masa osoasa scade. Articulatiile devin rigide. Treptat, ai inceput sa iei in greutate. Dupa varsta de 50 de ani, aceste efecte sunt intensificate si de asocierea cu riscul mai ridicat de boli cardiace si cancer.
Inainte de a incepe orice sport, fa o vizita medicala. Fie ca doresti sa practici in natura sau intr-un club sportiv, cel mai indicat este sa iti verifici starea de sanatate. In mod deosebit, verifica sanatatea musculaturii si a scheletului osos. Verifica starea coloanei vertebrale, a pelvisului, a membrelor inferioare si superioare. Daca ai o varsta de peste 40 de ani, atunci este indicat un examen cardio-vascular. O electrocardiograma este esentiala atat pentru barbatii cat si pentru femeile trecute de varsta a doua.
Invata sa respiri corect. Respiratia este fundamentala pentru viata organismului nostru si este responsabila cu oxigenarea acestuia. Exista mai multe tipuri de respiratie: toracica, claviculara si abdominala.
Stresul, anxietatea si postura corporala pot face ca respiratia sa fie mai sacadata si rapida. Acest gen de respiratie se efectueaza toracic sau clavicular si interfereaza multe functii ale corpului. Efectele secundare sunt: slaba oxigenare a musculaturii si creierului, incetinirea digestiei, cresterea apetitului, dureri de cap etc.
Evita efectele negative ale respiratiei efectuate gresit. Respira lent si relaxat, la intervale regulate. Relaxeaza zona pelviana si mentine coloana vertebrala intr-o pozitie cat mai verticala. Coerenta respiratiei ajuta la mentinerea unui ritm cardiac sanatos si la reechilibrarea sistemului nostru nervos.
Exercitiu:
Inspira timp de 5 secunde pe nas in timp ce umfli zona stomacului. Apoi expira pe gura timp de 5 secunde. Repeta exercitiul timp de 5 minute, de 2 ori pe zi pentru a te obisnui sa respiri corect. Printre beneficii se numara: reducerea nivelului tau de stres zilnic si o atitudine mai relaxata.
Ajuta-ti corpul sa se reobisnuiasca cu exercitiul fizic. Planifica-ti timp de relaxare intre sesiunile de sport pentru a acorda timp corpului tau sa se recupereze. Timpul ideal pentru o sesiune de activitate este de 30 de minute. Foloseste regula de 10% pentru a creste gradual rezistenta ta sportiva. La fiecare 15 zile, creste cu 10% timpul pe care il petreci la sala, la bazinul de inot etc. Daca obosesti cand alergi, atunci alterneaza cu mersul pe jos. In acest fel iti vei creste toleranta la durerile musculare si de tendoane si iti ajuti organismul sa isi intareasca rezistenta.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment