Un nou studiu ne arata cauza principala a atacurilor de cord
Afectiunile cardiace sunt un fenomen deosebit de des intalnit in randul romanior si nu numai. Medicii specialisti si cercetatorii in domeniu au depus eforturi pentru a identifica cauza acestor afectiuni, inca de la inceputul secolului nostru. Interesul deosebit pe care aceastea il atrag se datoreaza faptului ca bolile de inima sunt cel mai adesea fatale, afectand deopotriva femeile si barbatii din toate clasele sociale si de toate varstele. Majoritatea celor afectati sunt cu precadere cu varste de peste 65 de ani, dar relative frecvent sunt afectate si persoanele de varsta medie.
Cauza afectiunilor arteriale
Doi cei mai importanti factori sunt: stilul de viata si predispozitiile genetice. Predispozitiile genetice reprezinta datul genetic pe care il mostenim. Daca asupra acestuia nu putem face prea multe pentru a il influenta, stilul de viata depinde in intregime de alegerile pe care fiecare dintre noi le face.
Sanatatea inimii este cel mai adesea afectata de:
– Fumat
– Colesterol
– Hipertensiunea arteriala
– Diabet si hiperglicemie
– Inflamarea vaselor de sange care comunica cu muschiul inimii
– Sedentarismul
– Excesul in greutate
Arterioscleroza este cauza atacului de cord. Ea este denumita si boala arteriala coronariana si apare in urma afectarii vaselor de sange ale inimii. Aceasta inflamare duce la o insuficienta oxigenare a muschiului miocardic datorata depunerilor de colesterol.
Un studiu publicat in anul 2017, arata ca depunerile pot avea si o alta cauza si nu toate provoaca un atac de cord.
Colesterolul si alte depuneri
Pana anul acesta s-a crezut ca principala cauza a atacului de cord sunt depunerile de colesterol de pe vasele de sange, insa noul studiu indica ca depunerile de calciu sunt la fel de periculoase. Ele duc la arterioscleroza si intr-un final, la atac de cord. Studiul a fost condus timp de sapte ani, pe pacienti bolnavi de diabet care initial nu sufereau de boli de inima. Analizele recoltate au concluzionat faptul ca pacientii au dezvoltat in timp, depuneri de calciu pe artere. Acest lucru ii plasa la risc de angina, atac de cord sau chiar deces. Depunerile de calciu nu dispar, dar medicii pot trata pacientii prin tratamente bazate pe statine. Statinele sunt medicamente recomandate atunci cand nivelul colesterolului este foarte ridicat. Cele mai cunsocute tipuri sunt: simvastatina, rosuvastatina si atorvastatina si se prescriu de catre medical specialist. Multumita acestiu nou studiu, medicii pot acum face ceva mai mult in depistarea celor care risca sa sufere un atac miocardic. Verificarea nivelului de calciu din arterele pacientului poate indica daca acesta risca sa sufere de arteroscleroza.
Diete
Daca urmezi tratamentul cu simvastatine este indicat sa eviti mancarurile grase, laptele sau alte derivate din lapte cu un procent mare de grasime, produsele prajite, carnea de porc, bauturile alcoolice si produsele de panificatie, mai ales cele din faina alba. Exercitiu fizic regulat, fie si sub forma de plimbari lejere pe percursul zilei, impreuna cu consumul regulat de cinci mese pe zi (trei mese principale si doua gustari) ajuta la sanatatea organismului. Sedentarismul, fumatul si mancarurile grase sunt trei cei mai mari inamici ai inimii tale. Dietele bogate in fructe, legume si cereale integrale (inclusiv painea din faina integrala) sunt recomandate atat pentru prevenirea bolilor de inima cat si in timpul tratamentelor. Acestea sunt benefice deoarece sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. Daca nu doresti, nu trebuie sa urmezi o dieta exclusiv vegetariana. Incearca sa mananci salata de cruditati sau legume fierte cel putin o data pe zi.
Leave a Comment