Medicamentele, hipertensiunea arteriala si psihicul tau

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune care in Romania afecteaza 4 din 10 persoane. Aceasta este o afectiune ce se necesita a fi monitorizata frecvent si regulat. HTA reprezinta un factor de risc deosebit de ridicat pentru bolile cardiovasculare.
Medicii prescriu pacientilor cu HTA o serie de medicamente specifice.

Medicamentele meta-blocate si beta-blocante sunt prescrise cu scopul de a regla aritmiile si bataile inimii care pot fi prea rapide si iregulate (inclusiv hipertensiunea arteriala).
Efectele secundare variaza in functie de tipul de meta/beta-blocant, dar cele mai comune sunt urmatoarele:

– Ameteala/vertigo
– Oboseala
– Racirea extremitatilor
– Scaderea prea mare a ritmului cardiac
– Astmul si alte afectiuni ale cailor respiratorii
– Edem (tendinta de a retine lichide in zona gleznelor si picioarelor)
– Diabet zaharat
– Cresterea in greutate
– Depresie
Diabetul zaharat este un efect secundar deosebit de important care poate afecta conditia generala a sanatatii pacientului, agravand-o. O serie de studii prezentate in cadrul Congresului Mondial de Cardiologie de la Barcelona arata ca tratamentele bazate pe antagonistii canalelor de calciu au un risc de aparitie a diabetului zaharat cu 34% mai mic.
Chiar daca simptome precum oboseala sau ameteala nu sunt comune tuturor pacientilor, depresia poate fi provocata de administrarea ambelor tipuri de blocante.

 

Depresia

Sanatatea mintala a pacientilor cu hipertensiune nu a fost luata in considerare atunci cand le era prescris tratamentul medicamentos, deoarece se credea ca nu exista o legatura intre acestea. Tratamentul HTA era (si in unele cazuri inca este) predominant bazat pe meta/beta blocanti si pe administrarea de antagonisti ai canalelor de calciu.
Un studiu recent sugereaza ca medicamentatia anti-hipertensiva poate avea efecte asupra schimbarii starilor de dispozitie (psihice) a pacientilor. Mai exact, pacientii care au urmat tratament cu beta-blocanti si antagonisti de calciu pentru reducerea hipertensiunii, sufereau de depresie la 2 ani dupa inceperea tratamentului.

Un studiu condus pe un grup de 144 de mii de pacienti a dovedit ca acest tip de medicamentatie poate provoca depresie si alte schimbari negative in starea psihica a pacientilor, daca acestia au urmat tratament cu meta/beta-blocanti pentru o perioada mai lunga de 2 ani. Aceste blocante au efecte positive asupra hipertensiunii. In majoritatea cazurilor tinand-o sub control sau reducand-o, dar au avut efecte foarte negative asupra sanatatii psihice.

Alternative medicamentoase

Este indicat ca medicii specialist si generalisti sa ia in considerare acest aspect si sa considere si alt gen de medicamente care nu afecteaza sanatatea psihica. Exemple de astfel de tratamente includ:
– inhibitori ai enzimelor de conversie a angiospermei (IECA)
– blocanti ai receptorilor angiospermei (BRA)

Medicii joaca un rol deosebit de important in educarea pacientilor cu privire la recunoasterea simptomelor si a efectelor secundare produse de medicamentele prescrise. O buna relatie dintre pacient si medic este esentiala. Medicul poate recunoaste semnele depresiei si are capacitatea si competenta de a schimba tratamentul de hipertensiune arteriala in cazul in care acesta este daunator.
Fiecare medicament poarta cu sine riscul unor efecte secundare nedorite si multi dintre pacienti urmeaza tratamente cu diferite tipuri de medicamente simultan. Este important sa acorzi atentie simptomelor noi pe care le resimti. Nu ignora semnele depresiei si cauta sfatul medicului.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *