Insomniile influenteaza cresterea in greutate
Lipsa somnului la copii afecteaza dezvoltarea fizica si cognitiva si poate avea efecte pe termen lung. Este posibil sa fie necesara o schimbare in dieta, in organizarea unui program zilnic somn-mancare, in activitatile zilnice la care acesta participa si numai. Insomniile la copii pot fi determinate si de factori medicali sau psihologici. Daca insomniile persista este indicat sa cautati sfatul medicului.
Atat in cazul adultilor cat si al copiilor, oboseala odata instalata in organism se resimte la nivel:
– fizic prin scaderea tonusului muscular si a energiei generale,
– intelectual prin scaderea capacitatii de concentrare si memorare si prin instalarea unui deficit de atentie
– psihic, crescand sansele aparitiei depresiei, a fricilor si angoaselor si a stresului
– diverselor organe ca spre exemplu la probleme de cardiace, pulmonare, scaderea imunitatii, afectiuni ale tractului digestiv etc.
Somnul si efectele lui
Atat in cazul femeilor cat si a barbatilor, motivele ingrasarii datorate lipsei de somn, pot fi multiple.
In primul rand, se poate datora faptului ca o persoana obosita nu mai are energie pentru a face suficient exercitiu fizic. Exercitiul fizic („miscarea”) ajuta la arderea caloriilor si de aceea ajuta la prevenirea ingrasarii. De asemenea, atunici cand esti treaz ai mai mult timp sa mananci.
Lipsa somnului duce si la schimbari hormonale. Aceste schimbari pot duce la alterarea apetitului, asadar celor care nu dorm suficient le este foame mai des. Studiile arata ca cei care dorm insuficient prefera sa faca alegeri dietetice nesanatoase. Spre exemplu, datorita modului de preparare, mancarurile de la fast-food sunt mai bogate in carbohidrati, uleiuri si sare. Carbohidratii sunt principalii vinovati pentru cresterea in greutate, iar uleiurile pot duce la boli cardio-vasculare, de rinichi si chiar la cancer. Uleiul (de floarea soarelui in principal) prajit duce la eliberarea radicalilor liberi, radicali care sunt principala sursa a cancerului.
Datorita schimbarilor fizice si hormonale provocate de deprivarea de somn, functiile organelor vitale sunt si ele afectate. In cazul adultilor, bolile cele mai frecvent cauzate sunt: cancerul, depresia, bolile de plamani si obezitatea.
Cum poti preveni insomniile
Evita sa consumi bauturi bogate in cafeina ca ceaiul verde, negru, cafeaua pe parcursul serii. Recomandat este un pahar cu apa, lapte, ceai de tei, valeriana, sunatoare sau paducel.